Yerli Cihazlar ve Yazılımların Güvenlik Testleri ISTEC’te Yapılabilecek

16.01.2020

Yerli cihazlar ve yazılımların güvenlik testlerinin yapılabilmesi için İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteğiyle İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi bünyesinde kurulan “Nesnelerin İnterneti Ekosistemi Güvenlik Test ve Değerlendirme Merkezi” (ISTEC) hizmete açıldı. 

İstanbul Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) ortaklığında, Arçelik ve Elektronik Cihaz İmalatçıları Derneği'nin (ECİD) iştirakleriyle kurulan merkezin açılış törenine; İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın, TÜBİTAK BİLGEM Başkan Yardımcısı Ali Görçin, ISTEC Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Muhammed Ali Aydın; Arçelik, Vestel, Kobil, Procenne, Beam Teknoloji, Biznet ve Crypttec temsilcileri de katıldı.

Açılış konuşmasını yapan ISTEC Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Muhammed Ali Aydın, nesnelerin interneti ekosistemi ve akıllı teknolojilerin hayatın her alanında yeni ürün ve hizmetlerle aktif rol oynamaya başladığını belirtti. “Akıllı cihazlarda olası güvenlik riskleri konusunda üreticilerimiz tüm dünyada yeni kurallarla karşı karşıyadır. Nesnelerin interneti ekosistemi için ürün testlerini gerçekleştirebilen bir merkez kurduk. Merkezimizde lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesinde öğrencilerimizle birlikte gizlilik anlaşmaları çerçevesinde çalışmalarımızı titizlikle yürütmekteyiz.” dedi.

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektör Yardımcısı ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Bilgin de nesnelerin interneti ekosistemi ve siber güvenlik alanlarında gerek Ar-Ge gerekse yetişmiş uzman personel açısından bir ihtiyaç olduğunu gördüklerini, bu ihtiyacı karşılamak amacıyla merkezi açtıklarını anlattı. TÜBİTAK BİLGEM Başkan Yardımcısı Dr. Ali Görçin de ISTEC’in bilgi güvenliği konusunda önemli birtakım avantajlar sağlayacağını vurguladı.

Siber güvenliğin önemine dikkat çeken İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın da Türkiye’de ilk Siber Güvenlik Anabilim Dalı’nı kurduklarını söyledi. “Bu açılan merkezin de kamu ve özel kuruluşlara faydalı olmasını diliyorum.” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın, TÜBİTAK BİLGEM Başkan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Ali Görçin, Biznet Genel Müdürü Aret Kıllıoğlu ve Crypttech Genel Müdürü Alper Yılmaz merkezin çalışmalarına ilişkin iş birliği protokolü imzaladı.

Yerli cihazlar ve yazılımların güvenlik testlerinin yapılabileceği, kopyalanma riskinin ortadan kaldırılacağı “Nesnelerin İnterneti Ekosistemi Güvenlik Test ve Değerlendirme Merkezi” akademi, sanayi ve özel sektör ortaklıkları için de örnek bir model olacak.