Güdümlü Projemiz Kapsamında Organ Nakli Çalıştayı Düzenlendi

23.07.2018

Türkiye Organ Nakli Vakfı'nın İstanbul Kalkınma Ajansı’nın Güdümlü proje desteğiyle yürüttüğü "Uluslararası Organ Nakli Ağı Merkezi (ITN)" projesi kapsamında Organ Bağışı ve Organ Nakli Teknik Çalıştayı düzenlendi. 

25 ülkeden 67 uzmanın bir araya geldiği çalıştaya Türkiye Organ Nakli Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Kahveci, Organ Nakli Koordinatörleri Başkanı Yavuz Selim Çınar ve İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Özgül Özkan Yavuz da katıldı.

Çalıştayın açılışında konuşan Özgül Özkan Yavuz, “Uluslararası Organ Nakli Ağı Merkezi” projesinin ekonomik ve insani boyutu ile örnek bir uluslararası işbirliği projesi olduğunu söyledi. Yavuz, "İstanbul, finans, kültür, ticaret gibi her konuda global bir merkez olmuş durumda. Sağlık endüstrisinde ve özellikle organ nakli konusunda da bölge lideri olan İstanbul, bu konuda da global bir merkez olma yolunda ilerliyor. İstanbul'da uluslararası akreditasyon sistemine sahip çok sayıda hastane, çok yetenekli doktorlar ve çok eğitimli sağlık personelimiz var. Proje, 70 ülkeden organ nakli ile ilgili çalışan ekipler arasında ağ kurulmasını hedefliyor. Öncelikli hedef İstanbul'un bu ağda bir eğitim merkezi olması. Proje ile hem eğitim hem de sağlık hizmeti ihraç ediyor olacağız." ifadelerini kullandı.  

Türkiye Organ Nakli Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Kahveci de Türkiye'de 150'den fazla merkezde kemik iliği, yüz, kol, kornea gibi birçok naklin uygulandığını belirtti. "Türkiye, canlıdan böbrek ve karaciğer naklinde üst sıralarda. Canlıdan böbrek naklinde dünyada en fazla tecrübeye sahip ülke konumundayız. Türkiye karaciğer naklinde ise Güney Kore ile birkaç seneden beri yerini korumakta. Canlı vericiden karaciğer ve böbrek naklinde Türkiye'nin dünyaya öğreteceği çok şey var." diye konuştu.  

Üç gün süren çalıştayda katılımcı ülkelerde organ bağışı ve organ nakli hizmetlerine ilişkin ihtiyaç analizi yapılarak öncelikler tespit edildi. Teknik yardım ve uluslararası işbirliği kapsamında bir eylem planı oluşturuldu. Programın son gününde ise sağlık turizminde uluslararası alanda İstanbul’un rekabet avantajını geliştirmek amacıyla hastane ziyaretleri gerçekleştirildi.