Hakkımızda

Hakkımızda

İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA), “Kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek, kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek suretiyle, ulusal kalkınma planı ve programlarda öngörülen ilke ve politikalarla uyumlu olarak bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, sürdürülebilirliğini sağlamak, bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak” amacıyla 5449 sayılı Kanuna dayanarak Bakanlar Kurulu’nun 10.11.2008 tarih ve 2008/14306 sayılı kararı ile kurulmuştur. Ağustos 2009’da Genel Sekreteri atanan İSTKA, Aralık 2009’da uzman ve destek personeli istihdamı ile birlikte aktif olarak faaliyete geçmiştir.

Vizyonumuz

Küresel kent İstanbul için çalışan, insan odaklı ve çevreye duyarlı, etkili ve yön veren bir çözüm merkezi olmak.

Misyonumuz

Katılımcılığı benimseyerek ortak aklı temsil etmek; işbirliği ağlarının merkezinde yer alarak kaynakları İstanbul için ortak değere dönüştürmek

Temel Değerlerimiz

Yenilikçilik

Toplumsal Duyarlılık

Katılımcılık

Çözüm Odaklılık

Bilimsellik

Şeffaflık

Çevreye Duyarlılık

Tarafsızlık

Yönetim Kurulu

Davut GÜL
İstanbul Valiliği
Yönetim Kurulu Başkanı

Ekrem İMAMOĞLU
İstanbul Büyükşehir Belediyesi
Yönetim Kurulu Başkan Vekili

Erdal BAHÇIVAN
İstanbul Sanayi Odası

Şekib AVDAGİÇ
İstanbul Ticaret Odası

Nail OLPAK
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu

Yusuf TÜLÜN
İlim Yayma Cemiyeti

Hamza AKBULUT
Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı

Dr. Ziya TAŞKENT
İstanbul Kalkınma Ajansı

Kalkınma Kurulu

İstanbul Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu 4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 191 inci maddesi gereğince bölgesel gelişme hedefine yönelik olarak; bölgedeki kamu kurum ve kuruluşları, özel kesim, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve yerel yönetimler arasında işbirliğini geliştirmek ve Ajansı yönlendirmek üzere 5308 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile oluşturulmuş ve 18 Mart 2022 tarihli ve 31782 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır.

Kalkınma Kurulu Listesi
Kalkınma Kurulu Başkanı  İstanbul Üniversitesi  Prof. Dr. Osman Bülent ZÜLFİKAR
Kalkınma Kurulu Bşk. Vekili Türkiye İş Kadınları Derneği Nilüfer BULUT
Kalkınma Kurulu Sonuç Bildirgeleri


Genel Sekreterlik

Dr. Ziya TAŞKENT
Genel Sekreter

1974 yılında dünyaya gelen Ziya Taşkent, orta öğrenimini 1991 yılında İstanbul Erkek Lisesi’nde, lisans eğitimini 1995 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nde, yüksek lisans eğitimini yine aynı üniversitede 1997 yılında tamamladı. Doktorasını işletme alanında tamamlayan Ziya Taşkent, otomotiv, sinema, yayıncılık ve reklamcılık sahalarında kazandığı 10 yıllık iş deneyiminin ardından Türk Hava Yolları bünyesine katıldı. Türk Hava Yolları’nda 10 yıla yakın süresi pazarlama satış başkan yardımcılığı ve satış başkanlığı ile geçen 13 yıllık görevinin ardından 2017 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığına atandı. Çalışma hayatına 2018 yılından itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü olarak devam eden Taşkent, 2023 yılı Aralık ayında İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri olarak görevlendirildi. İngilizce ve Almanca bilen Taşkent, evli ve iki çocuk babasıdır.

  • Organizasyon Şeması

Kurumsal Yönetim Birimi, Ajansın mali işlerinin yürütülmesinden, muhasebe kayıtlarının tam, doğru ve usulüne uygun olarak tutulmasından ve raporlanmasından, bu bilgilerin saydam ve erişilebilir olmasının sağlanmasından sorumludur. Ajansın gelirlerinin ve alacaklarının takibi ve tahsili, giderlerin ödenmesi gibi görevleri yürüten Kurumsal Yönetim Birimi; tüm taşınır ve taşınmaz malların alımı, satım, yapımı ve kiralanması ile hizmet alımı faaliyetlerini koordine etmektedir. Ajansın insan kaynakları politikasını yürüttüğü gibi; Ajans sabit kıymetlerinin envanter kaydı, zimmet, bakım ve onarım gibi işlemlerini gerçekleştirmektedir. Ajansın gelen ve giden evrakına ilişkin her türlü yazışma ve dokümanların kayıtlarını tutmakta ve arşivlemesini yapmaktadır. Teknik açıdan uygun bulunan proje ödeme taleplerini değerlendirerek, uygun görülen ödemeleri zamanında gerçekleştirmektedir. Ajansın bütçe sonuçlarını üçer aylık dönemler halinde kamuoyuyla paylaşmakta ve harcama programlarını hazırlamaktadır. Ajansın altı aylık ara raporlarını ve yıllık faaliyet raporlarını hazırlamaktan ve kamuoyu ile paylaşmaktan sorumludur. Ajansa tahsis edilen kaynakları, bölge plan ve programlarına uygun olarak kullanmak veya kullandırmak üzere, birimlerin planlanan faaliyetlerini içeren Ajansın Yıllık Çalışma Programını ve Yıllık Bütçesini hazırlamaktadır. Yönetim Kurulu ve Kalkınma Kurulu toplantılarını organize etmekte, toplantı ve üyelikler ile ilgili işlemleri gerçekleştirmektedir.

Kültür ve Yaratıcılık Birimi, İstanbul'da kültürel ve yaratıcı endüstriler ekosisteminin güçlendirilmesiyle şehrin küresel bir yaratıcı ekonomi ve kültür merkezine dönüştürülmesi ve İstanbul’da sosyal kalkınmanın sağlanması amaçlarına yönelik nitelikli projelerin geliştirilmesi odağında çalışmalar yürütmektedir. Bu çalışmalar arasında ilgili alanlarda araştırmalar yaparak raporlar üretmek, ekosistem paydaşları arasında koordinasyon ve iş birliğini tesis etmek, destek programları tasarlamak, nitelikli ulusal ve uluslararası projeler geliştirmek ve uygulamak yer almaktadır.

Program Yönetimi ve İzleme Birimi, destek programları dahilinde, başvuru rehberlerinin hazırlanması, tanıtılması, proje başvuru ve değerlendirme süreçlerinin takip edilmesi ve destek almaya hak kazanan proje sahipleri ile sözleşmelerin imzalanması görevlerinden sorumludur. Sözleşmelerin imzalanmasını takiben projelerin sözleşmelerde belirtilen kural ve usullere göre uygulanmasını temin etmek, proje izleme ziyaretleri gerçekleştirmek, yararlanıcıların raporlarını değerlendirmek ve program sonrası değerlendirme ve etki analizi çalışmalarının koordinasyonunu sağlamak birimin temel vazifeleri arasında yer almaktadır.

Strateji İş Geliştirme Biriminin temel görevi, İstanbul Bölge Planını hazırlamak ve planın vizyon ve önceliklerinin tüm paydaşlar tarafından benimsenmesi ve uygulanması için çalışmalar yapmaktır. İstanbul’da sosyoekonomik gelişmeyi hızlandırmak amacıyla ekonomik, sosyal, kültürel ve çevresel mevcut durumu tespit etmeye yönelik analiz ve araştırmalar yapan birim; yürüttüğü çalışmalar neticesinde bölgede potansiyel taşıyan temaları tespit ederek bu temalara yönelik operasyonel, sonuç odaklı, orta vadeli vb. program ve proje geliştirmekle yükümlüdür. Birim yerel, ulusal ve uluslararası kurumlarla iş birliği ve kapasite geliştirmeye yönelik çalışmalar yaptığı gibi, yeni uygulama ve destek araçlarının genel çerçevesini oluşturmak ve kurumsal Stratejik Plan ve diğer politika belgelerini etkileşimli ve katılımcı yöntemlerle hazırlamaktan da sorumludur.

Yenilik ve Teknoloji Birimi, İstanbul ekonomisinin yenilik temelli yapısal dönüşümüne katkıda bulunmak ve ekonomik aktörlerin rekabet gücünü artırmak amacıyla dijital ve yeşil dönüşüm odaklı farkındalık ve kapasite geliştirmeye yönelik kapsamlı çalışmalar yürütmektedir. Bu çalışmalar arasında; ilgili alanda dijital dönüşüm teknolojilerine yönelik araştırmalar yapmak, ekosistem paydaşları arasında koordinasyon ve iş birliğini tesis etmek, İstanbul’un yenilik kapasitesini artıracak projeler geliştirmek ve destek programları tasarlamak, uluslararası projeler geliştirmek ve uygulamak yer almaktadır.

Yatırım Destek Ofisi İstanbul'un yatırım ve girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi; ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtılması, yerli ve yabancı yatırımcı ve girişimcilerin İstanbul’a çekilmesi ve desteklenmesine yönelik çalışmalar yürütmektedir. Yatırımcı ve girişimcileri kamu destek ve teşvikleri hakkında bilgilendirmek ve yönlendirmek; karşılaştıkları engel ve sorunları tespit ederek çözümü konusunda ilgili merciler nezdinde girişimde bulunmak; analiz ve araştırmalar yapmak, strateji, programlar ile destek mekanizması ve projeler geliştirmek ve uygulamak; kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki iş birliğini geliştirmek bu çalışmalar arasında yer almaktadır.