Türkiye’nin İlk “Geronteknoloji” Merkezi Açıldı

14.12.2017

İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinin, İstanbul Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle yürüttüğü projeyle kurulan Türkiye’nin “Geronteknoloji” alanındaki ilk merkezi “Yaşlılık ve İnovasyon: İstanbul Geronteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (İst-GETAM)" törenle açıldı. 

İst-GETAM'ın, İÜ Sağlık Bilimleri Fakültesinde düzenlenen açılış programına, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay ve İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Özgül Özkan Yavuz da katıldı.

Törende konuşma yapan İSTKA Genel Sekreteri Yavuz, Türkiye’de yaşlı nüfus oranının son 5 yılda artış gösterdiğine dikkat çekti. “65 yaş üstü bireylerin kaliteli yaş almalarının sağlanması, bu alandaki yenilikçi  çalışmaların desteklenmesi projemizin temel çıkış noktasını oluşturuyor.” dedi.  Ajans olarak pek çok alanda ilklere imza attıklarını belirten Yavuz, “İstanbul Geronteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin Türkiye'deki diğer şehirlerde benzer merkezlerin kurulmasına öncülük edeceğine inanıyoruz. “ diye konuştu.

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak da İst-GETAM'ın Gerontoloji alanında yürütülecek çalışmalara önemli katkılar sağlayacağını vurguladı. "Sağlık bilimleri fakültesi gerçekten proje üreten, patent, faydalı modeller ve tasarım çalışmalarını sürdüren, bunları tescilleyen ve sektörle buluşturan, bir araştırma üniversitesinde olması gereken çalışmaların bütünlük içerisinde sergilendiği bir Fakültemizdir.” dedi.  

Projede gelinen aşamayı değerlendiren İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Akgül de "954 bireyi değerlendirdik, 886 yaşlı kaydı düşme riski tespit ettik. Yaklaşık 200-250 civarında hastamızda düşme riskini değerlendirip, rehabilitasyona başladık. Biz burada tedavi yapmıyoruz, rehabilitasyon yapıyoruz. Projede, özellikle aile gerontoloğu kavramını oturtmaya çalışacağız. Her mahalleye bir aile gerontoloğu yerleştirmeyi planlıyoruz. Çünkü yaşlı bireylerin kendilerine özel desteklere ihtiyacı var. Projemiz için bir web portalı da kurduk. Seçtiğimiz pilot bölge Bahçelievler’di. Fakat merkezimiz artık yaşlı bakım evlerine, aile fertlerine, araştırmacılara ve staj yapmak isteyen öğrencilerimize de açılıyor” bilgisini paylaştı.  

Açılış konuşmalarının ardından İst-GETAM’ın açılış kurdelesi kesildi ve merkez tanıtıldı.

İst-GETAM'da yaşlılarda düşmeye yol açabilecek kas-iskelet sistemi problemleri, denge sorunları, kardiovaskuler sistem problemleri tespit edilecek. Düşme riski tespit edilen yaşlılar proje iştirakçileri Bahçelievler Belediyesi, İstanbul Medipol Üniversitesi, Bahçelievler Devlet Hastanesi ve Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi aracılığı ile tedavi edilecek. Merkezde aynı zamanda rehabilitasyon hizmeti de sunulacak. Yaşlıların bakımını üstlenen yakınlarına, Ar-Ge yapmak isteyen araştırmacılar ve lisans-lisansüstü öğrencilere eğitimler verilecek.