Türk Teknoloji Girişimleri Las Vegas'ta Global Pazarlarla Buluştu

09.01.2023

ABD’nin Las Vegas şehrinde 5-8 Ocak 2023 tarihleri arasında düzenlenen dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı CES 2023’te (Consumer Electronic Show), Türk teknoloji girişimcileri için İstanbul Pavilyonu kuruldu. 

174 ülkeden teknoloji şirketlerinin katıldığı fuarda, Türk start-up’lar global pazarlarla buluştu.  

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda çalışan İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA), uluslararası pazarlara açılmayı hedefleyen 53 Türk teknoloji girişimcisini Las Vegas’a götürdü.   

EUREKA Park Fuar alanında kurulan yaklaşık 260 metrekarelik İstanbul Pavilyonu’nda, tüketici elektroniği alanında yenilikçi ve teknoloji odaklı bir ürünü bulunan Türk teknoloji girişimleri yer aldı. 

İstanbul Pavilyonu’nda tanıtılan Türk teknoloji girişimleri arasında; elektrikli, otonom hava taksi girişiminden, görme kaybı riskini erken aşamada tespit etmeye olanak sağlayan taşınabilir tanı cihazına; disleksi, otizm, zihinsel yetersizliği veya alzheimer olan kişilerin bilişsel performanslarını artıran telefon yazılımından, şehirde tarımı 365 gün mümkün kılan akıllı tarım teknolojileri ve kargo göndermek isteyenlerle seyahat ederek ek gelir etmek isteyen kullanıcıları bir araya getiren mobil platforma kadar inovatif girişimler sergilendi. 

Türk startuplar fuarda, dört gün boyunca ürün ve teknolojilerini, tanıtma ve müşteri görüşmeleri yapma imkanı buldu.

CES 2023'e katılmak üzere ABD'de bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da Türk teknoloji girişimcileri ile istişare toplantısı gerçekleştirdi. Varank, dünya ekonomisinin lokomotifinin girişimcilik olduğuna dikkat çekerek, bakanlık olarak bu alanı radarlarına aldıklarını ve Türkiye'de girişimciliği desteklemek için çok farklı destekler sağladıklarını anlattı.

Bakan Varank, fuara katılan Türk teknoloji girişimcilerinin bulunduğu İstanbul Pavilyonu'nu da ziyaret etti. Türk girişimcilerin geliştirdiği teknolojiler hakkında bilgi alan Varank'a ziyaretinde, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan, Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolosu Sinan Kuzum, Kalkınma Ajansları Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Şimşek, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) Genel Sekreteri Erkam Tüzgen, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Cahit Çelik, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) Genel Sekreteri Zeki Durak ve İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Burhan Akyılmaz eşlik etti.

Türk teknoloji girişimcilerinin yenilikçi ve teknoloji odaklı ürünlerini inceleyen Bakan Varank, startup'lardan çalışmaları hakkında bilgi aldı.

İstanbul Pavilyonu’nda sergilenen Türk teknoloji girişimlerinin tanıtımı için https://ces2023.istka.org.tr/web sitesi de oluşturuldu. 

Türk Hava Yolları da Türk teknoloji girişimcilerine sponsorluk anlaşması kapsamında indirimli bilet temin etti.  

CES’te İstanbul Pavilyonu’nda Tanıtılan Türk Startuplar:

Afara, HMS-Auto Train Brain, Kidolog, Byqee Teknoloji, Pivony, ICYWAVE, Ottobo, Car4Future, Stroma, Unitinia, Advoard Robotics, Rise, Novus Technologies Inc, Lugath, Albert Health, Adlema, Gen Drones, Saha Robotik, Co Print, Vahaa, GrakGrak Cargo, Spero 3D, Retinow, MYTH AI, Bugiworks Technology-HERGELE, CatchPad, Amazoi Tech, Arvia, Köstebek, OCALIS, Degz Robotics, THECLICO, Mantiscope, MOVE ON, MOBIQU Smart Boxes, ABRAKADABRA, COWEALTHY, EVODICE, AirCar, ONARFA, GNS Elektromekanik, Innovathink, Beebird, Worknight Studios, CY Sistem OcuSim, GlaucoT, Hype Wearables, Interrupt Biomedical & Engineering, Cerebrum, Huss Engineering-Rownd, Macellan, NaraXR ve Octopus.

Bu yıl 174 ülkeden teknoloji şirketinin katıldığı CES Fuarı’nda; yapay zeka, robotik ve dronlar, dijital sağlık, uzay teknolojisi, oyun ve spor , akıllı şehirler, araç teknolojisi, ev eğlencesi, kripto para birimi-NFT’ler ve daha birçok endüstriyi temsil eden 41 farklı teknoloji kategorisinden girişimler sergilendi.  

CES 2023’de sergilenen yeni nesil teknoloji ürünlerinin tamamı ilk kez bu organizasyonda tanıtıldı. Dünyanın en büyük 500 şirketinin listelendiği Fortune Global 500 şirketinden 323’ü de fuarda yer aldı.