Tasarım Endüstrilerinin İhtiyaçları Belirleniyor

25.03.2022

Tasarım endüstrilerinin ihtiyaçlarının belirlenmesi ve gerekli destek mekanizmalarının geliştirilmesi için İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) Tasarım Endüstrileri Atölyesi’ni gerçekleştirdi.

Atölye çalışmasına; cam, moda, mobilya, oyun ve animasyon endüstrileri olmak üzere 5 odak sektörden yaklaşık 50 temsilci katıldı.

İSTKA Genel Sekreteri Erkam Tüzgen ile Kalkınma Ajansları Koordinasyon Dairesi Başkanı Filiz Alsaç’ın açılış konuşmalarının ve İSTKA Yaratıcı Endüstriler Sonuç Odaklı Program Koordinatörü Dr. Mustafa Gül’ün sunumunun ardından etkinliğin ilk oturumuna geçildi.

Decision Lightning Jam yöntemiyle gerçekleştirilen Atölye çalışmasının ilk oturumunda katılımcılar, ulaşmak istedikleri hedeflerin önündeki tasarım odaklı sorunları grup çalışmaları ile belirledi. Uzman kolaylaştırıcılar eşliğinde potansiyel çözümler üzerine odaklanıldı. 

Atölyenin ikinci oturumunda ise her bir grup, ilgili sektör hakkındaki görüşlerini ve potansiyel çözüm önerilerini katılımcılara sundu.  

Etkinliğin son bölümünde sektörel temsilcilerin Ajansın olası katkıları ve rolü üzerine değerlendirmeleri alındı.   

Yaratıcı endüstrileri 2010 yılından bu yana destekleyen İstanbul Kalkınma Ajansı, 3 yıl süreyle uygulayacağı Yaratıcı Endüstriler Sonuç Odaklı Programı ile birbirini tamamlayan çeşitli proje ve faaliyetleri hayata geçiriyor.  

İSTKA’nın 2021 yılında başlattığı sürecin bir aşaması olan bu Atölye çalışması ile de odak sektörlerden doğrudan bilgi ve öneri alınarak Ajansın ihtiyaç duyulan destek mekanizmalarını hayata geçirmesi için terzi usulü bir program oluşturmasına imkan sağlanması hedefleniyor. 

İstanbul Kalkınma Ajansı yaratıcı endüstriler alanında, bugüne kadar toplam bütçesi yaklaşık 67 milyon TL olan 105 projeye, 55 milyon TL destek sağlamış bulunuyor. Sağlanan bu desteğin bugünkü değeri ise yaklaşık 98 milyon TL’ye ulaşıyor. 

İSTKA, 2021 Yılı Yaratıcı Endüstriler Mali Destek Programı kapsamında da 23 projeyi destekliyor.