Süper Çözünürlüklü ve 3 Boyutlu Mikroskoplar Tasarlanacak

19.01.2018

İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle Medipol Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nin yürüttüğü projeyle kurulan Yenilikçi Mikroskop Teknolojileri Merkezi açıldı. 

Merkezin açılış programına İSTKA Genel Sekreteri Özgül Özkan Yavuz, Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Aydın, öğretim üyeleri ve araştırmacılar da katıldı.

Açılış töreninde konuşan İSTKA Genel Sekreteri Yavuz, sağlık sektörüne ilişkin üniversitelerdeki gerek eğitim faaliyetleri gerekse Ar-Ge ve yenilik çalışmalarını teşvik ettiklerini belirtti. “Ülkemizin yüksek gelir grubunda bulunan ülkeler arasına girmesinin ancak Ar-Ge ve İnovasyon çalışmaları sonucunda ortaya çıkacak yüksek katma değerli ve ileri teknolojik ürün ile hizmetlerin üretimi ve ihracatıyla mümkün olacağına inanıyoruz.” diye konuştu.

Yavuz, “Yenilikçi Mikroskop Teknolojileri Merkezi’nin, teknoloji transferini ve ticarileştirmeyi destekleyecek örnek çalışmalar yürüteceğine yürekten inanıyoruz. Projemizin Biyoteknoloji alanında çalışan firmalar, araştırma yapan uzmanlar ve bu alanda eğitim gören öğrencilerimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Aydın ise merkezin Medipol Üniversitesi’nde İSTKA tarafından desteklenen dördüncü proje olduğunu belirtti. Medipol Üniversitesi’ndeki Ar-Ge faaliyetlerinin artarak devam edeceğini vurguladı. Konuşmaların ardından Medipol Üniversitesi bünyesinde kurulan Merkezde incelemelerde bulunuldu.             

Yenilikçi Mikroskop Teknolojileri Merkezi'nde süper çözünürlüklü ve 3 boyutlu mikroskopların tasarım ve prototipleri yapılıyor. Proje ile sağlıktan nanoteknolojiye birçok alanda dışa bağımlılığın azaltılması hedefleniyor. Saç telinden bin kat küçük nanometrik cisimleri görüntüleyebilen mikroskoplarla erken evre kanserlerin teşhisinin de kolaylaşması amaçlanıyor.