İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğretim üyelerinden Doç.Dr. Murat Şeker, Yrd.Doç.Dr. Arif Saldanlı ve Yrd.Doç.Dr. Hakan Bektaş’ın yürüttüğü “İstanbul Rekabet Endeksi” araştırması tamamlandı.
Araştırmaya ilişkin veriler İstanbul’daki kamu kurum ve kuruluşları arasında işbirliği tesis etmek ve ortak çalışmalar yapmak amacıyla İstanbul Kalkınma Ajansı’nın koordinatörlüğünde yeni bir hizmet merkezi olarak faaliyete geçen invest.istanbul web adresine yerleştirildi. Güncel veriler İstanbul Kalkınma Ajansı’nın özellikle yabancı yatırımcılar için hazırladığı invest.istanbul web sitesinde, harita tabanlı olarak sunuldu.
100 farklı gösterge düzeyinde yürütülen araştırmada, ilçeler arası rekabet endekslerinin yanı sıra, demografik yapı, eğitim, sağlık, sosyal yaşam, ekonomik kapasite, ticari hayat ve girişimcilik, finansal yapı, turizm, altyapı ve ulaşım başlıklarında 39 ilçe incelendi ve rekabet güçlerine göre sıralandı.
Araştırmaya göre İstanbul’da en rekabetçi ilçeler Şişli, Kadıköy, Beşiktaş, Bakırköy ve Üsküdar olurken Arnavutköy, Sultangazi, Çatalca, Şile ve Sultanbeyli ise rekabet gücü en düşük ilçeler olarak sıralandı.
Demografik yapı endeksinde Beşiktaş, Kadıköy, Bakırköy, Üsküdar ve Beylikdüzü öne çıktı. Bu ilçeler özellikle yüksek eğitimli nüfusa sahip olmalarıyla, diğer ilçelere göre daha rekabetçi bir yapı sergiledi.
Eğitim endeksinde Üsküdar, Kadıköy, Pendik ve Ataşehir ilk sıralarda yer aldı. Bu ilçelerde öğretmen başına düşen öğrenci sayısı ortalama olarak 16 iken, eğitim endeksinde son sırada yer alan Sultangazi, Esenler ve Arnavutköy’de ise bu oran 32 düzeyinde seyretti.
Sağlık endeksinde Şişli, Zeytinburnu, Kadıköy, Üsküdar ve Maltepe endeks sıralamasında yüksek skorlar elde etti. İstanbul’da ortalama olarak Aile Sağlık Merkezindeki bir doktor başına düşen günlük muayene sayısı 35 iken, bu sayı Avcılar ve Sancaktepe’de 43, Beylikdüzü’nde 42 ve Çekmeköy’de 41 olarak tespit edildi.
Sosyal yaşam endeksinde, Kadıköy, Şişli, Bakırköy, Beyoğlu ve Beşiktaş ilk sıralarda yer aldı. Bu ilçeler İstanbul’daki tiyatro sahnelerinin %70’ini, sinemaların ise %40’ını barındırıyor. Beşiktaş, Şişli, Kadıköy, Bakırköy ve Sarıyer ekonomik kapasitesi en yüksek ilçeler oldu. Ticari hayat ve girişimciliğin en yoğun olduğu ilçeler ise Şişli, Başakşehir, Ataşehir, Beşiktaş ve Ümraniye olarak belirlendi.
Finansal yapı endeksinde Kadıköy, Şişli, Beşiktaş, Ümraniye ve Fatih ilçeleri rekabetçi ilçeler olarak öne çıktı. Turizm endeksinde Fatih, Beyoğlu, Şişli ve Beşiktaş ilk sıralarda yer aldı.
2012-2017 rekabet endeksleri arasında endeksteki sırasını artıran ilçelerin başında Başakşehir, Ataşehir, Beylikdüzü, Bayrampaşa ve Ümraniye geldi.