Kuyumculuk Sektörünün Rekabet Gücünü Artıracak “İGDEM” Kuruldu

23.03.2023

Kuyumculukta Küresel Liderlik İçin İhracat Odaklı; Eğitim, Dijital Dönüşüm ve Güvenli Ürün Merkezi “İGDEM” İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteğiyle kuruldu.  

İstanbul Kuyumcular Odası’nın (İKO) yürüttüğü proje ile kuyumculuk ürünlerinin kalitelerinin güvence altına alınması ve global pazarda ülke payının arttırılması amacıyla firmaların ürünleri analiz edilerek “İKO Güven Damgası” vuruluyor.

Proje kapsamında kuyumculuk sektöründen 6500'ü aşkın kişiye dış ticaret ve ihracat konusunda eğitim ve mentorluk hizmetleri verildi.

İstanbul Kuyumcular Odası’nın, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle Mücevher İhracatçılar Birliği, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Kuyumcukent İşletme A.Ş, ve Kapalıçarşı Esnafları Derneği iş birliği ile hayata geçirdiği İGDEM projesinin kapanış toplantısı gerçekleştirildi.

Kuyumculukta Küresel Liderlik İçin İhracat Odaklı; Eğitim, Dijital Dönüşüm ve Güvenli Ürün Merkezi İGDEM’in, iç pazarın yanı sıra ihracata da katkı sağlaması hedefleniyor.

İGDEM’de, ürünlere ayar ve şekil kontrolü yapılarak “İKO Güven Damgası” vurulmasının yanında ihracatta gerekli denetimlerden biri olan insan sağlığına zararlı metallerin ürünlerde kullanılıp kullanılmadığının tespitine ilişkin REACH denetimi de yapılıyor.

Güvenli Üretim Merkezi’nin faaliyete geçmesiyle birlikte tüketiciler de satın aldıkları altın takı ve mücevherlerin İKO Güven Damgası’na sahip olup olmadığını kuyumcusundan talep edebilecek.

İKO Güven Damgası ile dijital kanallardan yüz yüze yapılmayan alışverişlerde de güven sağlanmış olacak.

İKO Güvenli Ürün Merkezi’nin bu hizmeti talep eden ülkeler (Avrupa Birliği ve AB Diğer, ABD, Kanada ve Irak) bazında yapılan bir analize göre, ihracata ekstra 1,5 milyar dolarlık katkı sağlaması bekleniyor. İKO Güven Damgası, ayrıca firmaların gümrüklerdeki işlemlerini de hızlandırmış olacak.

İGDEM’e talepte bulunan tüm kuyumculuk firmalarının ürünlerine, uzmanlar tarafından yapılacak analizler doğrultusunda “İKO Güven Damgası” vurulacak.