İSTKA Destekli “Açık Veri Portalı” Tuzla Belediyesi’ne Birincilik Getirdi

16.01.2024

Tuzla Belediyesi, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteğiyle hayata geçirdiği Açık Veri Portalı ile “Yerel Yönetimler Açık Veri Endeksi 2023” araştırmasında ilçe belediyeleri arasında birinci oldu.

Açık Veri ve Teknoloji Derneği’nin (AVTED) yürüttüğü araştırmaya, Türkiye’de açık veri portalına sahip 12 büyükşehir belediyesi; Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Ordu, Sakarya Büyükşehir Belediyeleri ile 5 ilçe belediyesi; Beyoğlu, Eyüpsultan, Kadıköy, Küçükçekmece ve Tuzla İlçe Belediyeleri dahil edildi. Tuzla Belediyesi, ilçe bazında en yüksek puanı 76,48 alarak birinci oldu.

Tuzla Belediyesi Açık Veri Portalı, Tuzla Belediyesi’nin İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteği ile hayata geçirdiği proje kapsamında 2022 yılında hizmete açıldı.

89 veri setinin yer aldığı portal ile Tuzla’da veri temelli akıllı şehirler uygulamalarının yaygınlaştırılarak sosyal hizmetlerin, vatandaşa daha hızlı ve etkin bir şekilde ulaştırılması hedeflendi.

Tuzla Belediyesi Açık Veri Portalı’ndan; akademik araştırma yapan eğitimciler, girişimciler, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar faydalanıyor.

Açık Veri Portalı ile vatandaşların kamu yararına geliştirecekleri projelere kaynaklık edilmesi, Türkiye’nin dijital dönüşüm yolculuğuna katkı sağlanması ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına destek verilmesi hedefleniyor.

Proje kapsamında Tuzla Belediyesi’nde akıllı şehir uygulamalarına zemin oluşturacak adımlar da atılıyor. Tuzla’da akıllı şehir temasını oluşturabilmek adına Açık Veri Maratonu yarışması düzenlendi. 5 ekibin katıldığı, 35 saat süren maratonda, açık veri portalı kullanılarak Tuzla halkı nezdinde ilçenin görünürlüğünü artıracak projeler ortaya çıktı.

Tuzla Belediyesi Açık Veri Portalı hakkında detaylı bilgi için https://veri.tuzla.bel.tr/ web sitesini ziyaret edebilirsiniz.