İstanbul Kalkınma Ajansı'ndan, Gençler için 82 Milyon TL’lik Destek!

27.11.2023

İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) 82 milyon TL tahsis ettiği Yetenek İstanbul Mali Destek Programı’nın imza töreni Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın katılımıyla gerçekleştirildi. İstanbul’da 13 yazılım eğitim ve istihdam merkezi kurularak 18-35 yaş arası gençler yazılım sektöründe istihdam edilecek.

Yetenek İstanbul Mali Destek Programı’nın imza töreni Bağcılar Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Törene; İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Erkam Tüzgen ile programın paydaşı belediye ve üniversitelerden temsilciler katıldı. 

İmza töreninde konuşan Bakan Kacır, yenilikçi eğitim modelleri uygulayarak dijital ekonominin ihtiyaç duyduğu yazılımcı insan kaynağını güçlendirdiklerini belirterek, Yetenek İstanbul Mali Destek Programı'nın da bu doğrultuda attıkları bir adım olduğunu ifade etti.

Yetenek İstanbul Programı ile yenilikçi ve uygulama temelli eğitim ve istihdam merkezleri kurduklarını anlatan Kacır, "Program ile yazılım sektörünün ihtiyaç duyduğu bilgi, beceri ve yeteneğe sahip genç insan kaynağını yetiştiriyoruz. Program kapsamında yürürlüğe aldığımız sonuç ve etki odaklı ödeme sistemimizle gençlere sadece eğitim veren değil aynı zamanda onların istihdam edilmelerini sağlayan kuruluşlara destek ödemesi yapıyoruz. Bugüne kadar 20 projeye destek kararı verdik. Sözleşme imzaladığımız 13 proje için 82 milyon lira kaynak ayırdık. Bu projeler ile mobil uygulama yazılımcısından sistem yönetimi ve siber güvenlik uzmanlarına, 'front-end developer' geliştiricilerinden, 'back-end' programlama uzmanlarına kadar sektörün ihtiyaç duyduğu alanlarda yetkin gençler yetiştiriyoruz. 1.500'den fazla gencimizi eğitiyoruz. 1.000'den fazlasına istihdam sağlamayı hedefliyoruz." ifadelerine yer verdi.

Bakan Kacır, Yetenek İstanbul Mali Destek Programı'nın 82 milyon liralık ilk fazının hemen ardından gerçekleşecek 2. fazında da 82 milyon liralık katkı sunacaklarını belirtti.

Konuşmaların ardından Yetenek İstanbul Mali Destek Programı'na İstanbul Valisi Davut Gül ve İSTKA Genel Sekreteri Erkam Tüzgen ile Arnavutköy Belediyesi, Bağcılar Belediyesi, Başakşehir Belediyesi, Pendik Belediyesi, Sultanbeyli Belediyesi, Üsküdar Belediyesi başkanları imza attı.

Programda; Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul Gedik Üniversitesi, İstanbul Gelişim Üniversitesi, İstanbul Medipol Üniversitesi, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi de paydaş olarak yer aldı.

İstanbul’da Yazılımcı Eğitim ve İstihdam Merkezleri Kurulacak

Yetenek İstanbul Mali Destek Programı kapsamında belediyeler ve üniversitelerin yürüteceği 13 proje kapsamında İstanbul’da yazılımcı eğitim ve istihdam merkezleri kurularak yazılım sektörünün ihtiyaç duyduğu becerilere sahip insan kaynağının yetiştirilmesi ve istihdamı sağlanacak.

Eğitim ve danışmanlık hizmetlerinden, eğitimde ve istihdamda olmayan, yazılım sektöründe kariyer yapmak isteyen 18-35 yaş arası gençler faydalanacak.  

Destek Miktarı Performansa Dayalı Olacak

Yetenek İstanbul Programı performans esasına dayalı olacak. Başvuru sahiplerine, kursiyerlerin eğitim sürecini tamamlaması ve 6 ay boyunca istihdamda kalmaları karşılığında performans ödemesi verilecek.

Başvuru sahiplerine, proje başına 3 milyon 500 bin TL ila 7 milyon 500 bin TL arasında destek verilecek.

Yazılımcı eğitim merkezi kurulumu için ihtiyaç duyulan yazılım, donanım, tadilat, tefrişat, mobilya, malzeme ve ekipman giderleri de karşılanacak. 

Performans kriterlerini sağlamayan projelere ise destek ödemesi yapılmayacak.

Kalkınma Ajansları içinde performans esaslı destek modeli ile ilk kez İstanbul’da uygulanan bu program, diğer bölgelere ve sektörlere de yaygınlaştırılabilecek örnek bir çalışma olacak.

Program Kapsamında Desteklenecek Projeler:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Cumhuriyetin Genç Yazılımcı Yüzü: İBB İSTKA Yetenek İstanbul Genç Yazılımcı Dinamik Eğitim Ve İstihdam Merkezi

Arnavutköy Belediyesi Haydi Gençler Yazılım Akademisine

Bağcılar Belediyesi Teknogenç Bağcılar Projesi

Başakşehir Belediyesi Yetenek Başakşehir Mesleki Eğitim Ve Kariyer Projesi

Pendik Belediyesi İSTKA-Yetenek İstanbul: Pendik Yazılım Odaklı Teknoloji Merkezi

Sultanbeyli Belediyesi İSTKA-Yetenek İstanbul Aı- Dos Kariyer Sultanbeyli Merkezi

Üsküdar Belediyesi Yetenek Üsküdar Yazılımda İstihdam

Bahçeşehir Üniversitesi Yazılım Yetenek Eğitim Ve İstihdam Merkezi

Gedik Üniversitesi Yazılım Sektörüne Yönelik Yenilikçi, Uygulamalı Eğitim Ve İstihdam Projesi

Marmara Üniversitesi Marmara Genç Yazılım Eğitim Merkezi Kurulması

İstanbul Gelişim Üniversitesi İGÜ Siber Akademi

İstanbul Medipol Üniversitesi Rektörlüğü Yapay Zeka Ve Veri Bilimi Alanında İnsan Kaynağı Oluşturma

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi IZUBILTEK - IZU Bilişim Teknolojileri Eğitim Merkezi