İSTKA Desteğiyle Kurulan Merkezde Bitkisel İlaç ve Kozmetik Üretiliyor

21.05.2018

Türkiye’de tıbbi ve aromatik amaçla kullanılan bitkiler İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle kurulan Bezmiâlem Fitoterapi Eğitim Araştırma Uygulama Merkezi’nde ilaç, kozmetik ve gıda sanayine kazandırılıyor.

Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi’nde kurulan Türkiye’nin YÖK onaylı ilk Fitoterapi Merkezi'ni İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Özgül Özkan Yavuz  ve Bezm-i Alem Üniversitesi Rektörü Rümeyza Kazancıoğlu birlikte ziyaret etti. CNN Türk haber ekibinin de eşlik ettiği program sırasında Özgül Özkan Yavuz ve Rümeyza Kazancıoğlu Ar-Ge çalışmaları  sonucu üretilen  bitkisel ilaçlar ve kozmetik ürünleri inceledi.

Merkezde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren  Bezm-i Alem Üniversitesi Rektörü Rümeyza Kazancıoğlu “Burada  tabii bitkileri analiz ediyoruz, hammadde nasıl olabilir, aktarlarda satılan ürünler  gerçekten bitki mi burada onların analizleri yapılabiliyor. Kalp hastalıklarından tutun böbrek hastalıklarına kadar özellikle kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar ya da hormonlarla ilgili bir takım bitki ürünlerini  bulup çıkarıp araştırmalara sunmaya gayret ediyoruz” diye konuştu. 

İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Özgül Özkan Yavuz da “Merkez ile hedef dünyada 100 milyar doları bulan ilaç sektöründen pay almak . Biz araştırmalarımızı yapıp üretimlerimizi bunun üzerine kurduğumuzda yerli ve mili üretime geçeceğiz ve daha katma değerli ürünü burada üreteceğiz. Bitkisel anlamda potansiyelimiz, araştırma merkezlerimiz, güçlü hocalarımız ve bunu üretime geçirebilecek sanayimiz var dolayısıyla neden kendi ilacımızı, kozmetiğimizi üretmeyelim” ifadelerini kullandı.

Bezmiâlem Fitoterapi Eğitim Araştırma Uygulama Merkezi’nde 500 den fazla bitki işleniyor. Gıda, kozmetik ve ilaç firmalarının kullandıkları hammaddelerin; uçucu ve sabit yağ analizleri, bitkisel ekstreler, yardımcı maddeler ve etken madde analizleri yapılarak ürünlerinin ve hammaddelerin kalitesi belirleniyor. Bu amaçla son 1 yılda 98 adet firmaya analiz yapılmış bulunuyor. Çalışmalar kapsamında bitkilerden likit ekstre de üretiliyor. 

Merkezde aynı zamanda Fitoterapi alanında hekim, eczacı, sağlık çalışanlarına yönelik sertifika eğitimi, çalıştay ve konferanslar düzenleniyor.