2016 Yılı Mali Destek Programlarımızın Almanak Çalışması Tamamlandı

08.11.2018

İstanbul Kalkınma Ajansı’nın 2016 yılı Mali Destek Programları kapsamında desteklediği projelere ilişkin Almanak çalışması tamamlandı. 

İstanbul Bölgesi’ndeki yerel paydaşların kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi, bölgedeki ekonomik ve sosyal gelişmenin hızlandırılması ve kurum ve kuruluşlar arasında işbirliği ve ortaklıkların geliştirilmesi amacıyla 2016 yılında 3 temada 3 farklı program tasarlandı.

Yenilikçilik ve verimlilik odaklı bu projelerle; inovasyon odaklı çalışmalar, mevcut sanayi üretim alt yapısının dönüşümü, yaratıcı endüstrilerin İstanbul ekonomisindeki ağırlığının arttırılması, üniversite-sanayi iş birliği ve girişimcilik eko sisteminin oluşturulması gibi pek çok çalışma ile İstanbul’un küresel rekabet gücünün katma değer odaklı artışına yön vermeye çalışıldı. 

Almanak çalışmasında, “Çocuklar ve Gençler Mali Destek Programı”,  “Yenilikçi ve Yaratıcı İstanbul Mali Destek Programı” ve “Girişimcilik Mali Destek Programı” olmak üzere 3 Mali Destek Programı kapsamında başarılı bulunan ve 110 milyon Türk lirası kaynak tahsis edilen 97 projeye yer verildi.

Yenilikçi ve Yaratıcı İstanbul Mali Destek Programı ile İstanbul’un katma değeri, teknoloji ve bilgi yoğunluğu yüksek ürün ve hizmetler ile küresel ekonomide söz sahibi olabilmesi için yenilik ve yaratıcılık odaklı ekonomik yapıya dönüşümün desteklenmesi hedeflendi. Bu kapsamda 44 proje hayata geçirildi.

"İnovasyon Lideri İstanbul” sloganıyla ilk yerli enzimin üretildiği İstanbul Protein Araştırma ve İnovasyon Merkezi, İstanbul’un sağlık teknolojisi alanındaki potansiyelini ortaya koyacak TETLab Fikir Fabrikası,  Polimer Teknolojiler ve Kompozit Uygulama ve Araştırma Merkezi, Hastalıkların tedavisine yönelik biyobenzer ürünlerin ve tıbbi cihazların analiz edilebileceği İTÜ BiyoMedTek Laboratuvarı gibi Türkiye'de ilk olan pek çok merkez İstanbul Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle kuruldu. 

Girişimcilik Mali Destek Programı çerçevesinde de İstanbul’da girişimcilik kültürünün geliştirilmesi, yenilikçi ve yaratıcı girişimciliğin yaygınlaştırılması ve girişimcilik ekosisteminin güçlendirilmesi amaçlandı. İstanbul’un yerli ve yabancı girişimler için bölgesel bir çekim merkezi olması hedefiyle 10 proje desteklendi. Bu hedef doğrultusunda İstanbul’da hem girişimcilik konusunda ihtiyaç duyulan fiziksel alt yapılar ön kuluçka, kuluçka ve hızlandırıcı merkezleri hem de girişimcilik programlarının büyük bir kısmı İstanbul Kalkınma Ajansı desteğiyle kuruldu. Ayrıca, güdümlü projelerle İstanbul’da girişimcilere yönelik altyapı ve hizmetleri de güçlendirildi.  

İstanbul’da yaşayan, risk altındaki çocuklar ve gençler ile özel yetenekli çocukların iyi olma halinin artırılması için de Çocuklar ve Gençler Mali Destek Programı kapsamında 43 proje uygulandı. Bu projelerin 19’u üstün yetenekli çocuklar, 23’ü  risk altındaki çocuk ve gençler, 1’i spora yetenekli öğrencilere yönelik olarak yürütüldü. Bugünün çocuk ve gençlerinin yarının girişimcisi, sanayicisi olabileceği şartların yaratılmasına ve sosyal hayatı iyileştirmeye yönelik çalışmalar yürütüldü. 

İstanbul Kalkınma Ajansı 2016 Yılı Mali Destek Programları Almanak Çalışması