İSTKA Desteğiyle Kurulan "İKSV Alt Kat" Kapılarını Açtı

05.03.2019

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV), kültür ve sanat etkinliklerine erişim ve katılım imkânlarını artırmak amacıyla İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteğiyle kurduğu İKSV Alt Kat: Öğrenme ve Etkileşim Alanı kapılarını açtı.

Şişhane’de, Nejat Eczacıbaşı Binası’nın en alt katında kurulan İKSV Alt Kat: Öğrenme ve Etkileşim Alanı’nın açılış programına İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ve İSTKA Genel Sekreter Vekili Fatih Pişkin de katıldı.

İKSV Alt Kat: Öğrenme ve Etkileşim Alanı projesini İstanbul'da yaşayan, farklı sosyo-ekonomik ve kültürel geçmişlere sahip çocukların ve gençlerin potansiyellerinin doğru yönlendirilmesi, kültür ve sanat hayatına katılımlarının arttırılması için desteklediklerini belirten İSTKA Genel Sekreter Vekili Dr. Fatih Pişkin, "Sürdürülebilir kalkınmanın ‘gelecek nesiller’ini kuşkusuz bugünün gençleri ve çocukları oluşturuyor. Çocuklarımızın orta ve uzun vadede dönüşen ekonomik ve sosyal yapıya entegrasyonunu sağlayarak geleceğe güvenle bakan, donanımlı bireyler olarak yetişmelerine katkıda bulunmaya çabalıyoruz, ‘İKSV Alt Kat: Öğrenme ve Etkileşim Alanı’ projesi dezavantajlı çocuklarımızın eğitimine katkıda bulunurken toplumsal hayata katılımlarını da artıracak.” dedi.

İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı da konuşmasında kültür ve sanata erişim olanaklarını artırmayı en önemli hedefleri arasına koyduklarını ifade etti. "Gençlerin etkinliklerimize katılımını artırmak, geleceğin sanatseverlerinin gelişimine katkıda bulunmak, kültür-sanat etkinliklerini daha ulaşılabilir hâle getirmek amacıyla çalışmalar yürütüyoruz. İKSV Alt Kat’ta yürüteceğimiz çalışmalarla, daha önce etkinliklerimize katılma fırsatı bulamamış nice sanatseverle buluşmayı, gelecekte festivallerin, bienallerin en sıkı takipçileri olacak yüzlerce izleyicimizle belki de ilk kez Alt Kat’ta tanışmayı ümit ediyoruz.” diye konuştu.   

Nejat Eczacıbaşı Binası’nın en alt katındaki 120 metrekarelik alanda çok amaçlı ve erişilebilir bir mekân olarak tasarlanan İKSV Alt Kat, Boğaziçi Üniversitesi’nin işbirliğiyle yıl boyunca farklı disiplinlerde etkinlik ve atölye programları sunacak. İKSV Alt Kat, çocuklara, gençlere ve kültür sanata erişimi kısıtlı gruplara doğrudan ulaşmayı hedeflerken; kültür profesyonelleri, sivil toplum çalışanları, sanatçılar, eğitimciler ve izleyiciler arasındaki etkileşimi artıracak programlar sunuyor.

İKSV Alt Kat’ta İKSV arşivi ve kitaplığı da ziyaretçi ve araştırmacıların kullanımına açılıyor. Mekânda kurulan çocuk kitaplığında ise yıl sonuna kadar 3.000 kitabın yer alması planlanıyor.  İKSV çatısı altında katılımcı, çok sesli, çok kültürlü yeni bir platform oluşturan İKSV Alt Kat, İSTKA’nın desteğiyle Mart 2020’ye kadar müzik, film, tiyatro, tasarım, görsel sanatlar gibi farklı disiplinlerde toplam 200’ün üzerinde ücretsiz atölye çalışması, sanat eğitimi programları, konuşmalar, gösterimler, sergi ve çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak. 

İKSV Alt Kat etkinlikleri, başta Milli Eğitim Bakanlığı, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri olmak üzere, sivil toplum kuruluşları, yerli ve yabancı kültür kurumları, okullar, üniversiteler, meslek birlikleri, kültür-sanat ve eğitim alanlarında çalışan çeşitli paydaşların işbirliğiyle yürütülecek.