Girişimci Kadın Merkezi'nin Tanıtım Toplantısı Gerçekleştirildi

24.02.2020

Türkiye İş Kadınları Derneği’nin (TİKAD) İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteği ve Galatasaray Üniversitesi iş birliği ile kurduğu Girişimci Kadın Merkezi'nin (GİKAMER) tanıtım toplantısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirildi. 

Toplantıda konuşan Emine Erdoğan, kadınların, girişimcilik ekosistemine katılmalarının ekonomik büyümeyi son derece olumlu etkilediğini belirtti. "Yaşanan sosyal değişimler, teknolojinin her an gelişmesi ve farklı endüstri kollarının ortaya çıkması, kadınların iş yaşamına katılmasını kolaylaştırıyor. Fakat artık istediğimiz, kadınların sadece çalışan olmaları değil, girişimciler haline gelmeleridir. Çünkü girişimcilik sayıca olduğu kadar nitelik olarak da arttığında, ekonomik büyümeye olumlu etkiler yapıyor" ifadelerini kullandı. 

GİKAMER projesinin, kadın girişimciliğini arttıracak deneyim aktarımı sürecinin çok önemli olduğunu söyleyen Emine Erdoğan, “Kadınlarımızın zihin dünyasının muhteşem, parlak fikirlerle dolu olduğundan hiç şüphem yok. Fakat bu fikirleri ete kemiğe büründürme noktasında yaşanan çekinceler var. İşte o nedenle finansal okur-yazarlıktan tutun, ağ kurma ve iletişim eğitimine kadar, bir girişimcide olması gereken tüm donanımlar burada kazandırılıyor. Kadın girişimcilerimiz kendi kanatlarıyla uçmaya hazır hale geliyorlar. GİKAMER'in özellikle teknoloji, yenilik ve yaratıcılık odaklı olmasını çok önemli buluyorum." dedi.  

Kadınları daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ise kadınları bireysel, ekonomik ve toplumsal olarak daha da güçlendirmeyi hedeflediklerini vurguladı. “Bu hedef doğrultusunda da kadınlarımıza daha nitelikli eğitim imkanı sunmak, sosyal güvencelerini sağlamlaştırmak, karar alma mekanizmalarındaki etkinliklerini artırmak için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Galatasaray Üniversitesi Rektörü Ertuğrul Karsak da Galatasaray Üniversitesi’nin kadın girişimcilere sağladığı eğitimlerin, TİKAD’ın birikim ve tecrübelerinin aktarımıyla desteklendiğini anlattı. “10 başarılı girişimci, Silikon Vadisi’ni görme, gezme imkanı bulacak” diye konuştu.             

GİKAMER projesi diğer illere yayılacak 

Kadınların ekonomik hayata girişimci olarak katılmalarının önündeki en büyük engelin ‘kredi ve fonlara’ ulaşım sorunu olduğuna işaret eden TİKAD Başkanı Nilüfer Bulut da kadınların önünü açmak ve Türkiye’yi geleceğe taşımak için GİKAMER’i hayata geçirdiklerini söyledi. “GİKAMER İstanbul’da kalmayacak, diğer illere yayılacak. İkinci şehrimizde Kahramanmaraş olacak.” açıklamasını yaptı.  

Kadınlarımızın potansiyellerini ekonomik hayatımıza entegre etmemiz gerekiyor

İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Dr. Fatih Pişkin ise kadın girişimcilerin bilgi, teknoloji ve inovasyon tabanlı, sosyal fayda yaratan girişimleri ile ülkelerin kalkınmasında daha aktif rol üstlenmeye başladıklarına dikkat çekti. “Sürdürülebilir kalkınma için bizim de ülkemiz nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınlarımızın pozitif enerjilerini, yüksek potansiyellerini ekonomik hayatımıza daha fazla entegre etmemiz gerekiyor.” dedi.

Kadın girişimcilerin başarılı iş fikirlerini hayata geçirmelerini özel olarak önemsediklerini söyleyen Fatih Pişkin, “Girişimci Kadın Merkezi projesini de kadın girişimcilerimizin önündeki engelleri kaldırmak, finans kaynaklarına doğrudan erişimlerini sağlamak, eğitim ve mentörlük hizmetleri sunarak başarıya giden yolda kadın girişimcilerimize yol göstermek, rekabet yeteneklerini geliştirmek amacıyla desteklemiş bulunuyoruz. “ diye konuştu.

GİKAMER'de, 100 kadın girişimciye 200 saatlik eğitim verildi

GİKAMER projesi kapsamında 100 kadın girişimciye 5 dönem boyunca iş planlama, geliştirme ve danışmanlık derslerini içeren 200 saatlik eğitim verildi. TİKAD Kadın Girişimcilik Eğitimleri, TİKAD Mentörlük Modülü Programı, Başarı Akademileri ile eğitimler sunuldu. TİKAD Yatırım A.Ş. aracılığıyla girişimci kadınlara finansal destek de veriliyor. Proje kapsamında 10 başarılı girişimci, startup ve girişimcilik kültürünün farklı yönlerini görmek için Silikon Vadisi’ne  de götürülecek.