İstanbul Kalkınma Ajansı 2017 Yılı Faaliyet Raporunu Yayımladı

22.05.2018

İstanbul Kalkınma Ajansı  2017 yılında yürüttüğü çalışmalara ilişkin faaliyet raporunu yayımladı.  

“Yenilikçi ve Yaratıcı İstanbul”, “Çocuklar ve Gençler” ve “Girişimcilik” temalı  2016 Yılı Mali Destek Programları kapsamında 100’e yakın proje hayata geçirildi. İstanbul’un ekonomik ve sosyal dönüşümüne önemli katkılar sağlayacak projelerin sözleşmeye bağlanan destek tutarı 68 Milyon Türk Lirası oldu.

İstanbul Kalkınma Ajansı  2017 yılında İstanbul’un ulusal ve uluslararası düzlemde bölgesel rekabet edebilme potansiyelini güçlendirecek ve ulusal anlamda da öncü olabilecek güdümlü proje çalışmalarına ağırlık verdi.   İstanbul’u teknoloji, inovasyon ve girişimcilik alanlarında ileriye taşıyacak, “İstanbul Bilgiyi Ticarileştirme ve Araştırma Mekanizmalarının Kurulumu”, “İstanbul Living Lab Deneyim Merkezi”, “INNOGATE: İnovatif Teknoloji Firmalarının Uluslararası Pazara Girişini Hızlandırma ve Rekabet Altyapılarını Destekleme Programı” ve “Uluslararası Organ Nakli Ağı Merkezi” olmak üzere dört yeni güdümlü proje sözleşmesi imzalandı.

İstanbul Kalkınma Ajansı’nın 2015 yılında başlayan ve Ajansın ilk Güdümlü projelerinden olan Çelik Test ve Araştırma Merkezi (ÇETAM) ve Alüminyum Test Eğitim ve Araştırma Merkezi (ALUTEAM) projeleri de 2017 yılı içerisinde tamamlandı.

2017 yılında Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında da yedi araştırma projesi teklifi başarılı bulunarak desteklendi. Bölgesel kalkınmanın önemli yapı taşlarını oluşturan beşeri sermayenin geliştirilmesi ve kurumsallaşma alanlarında da birtakım çalışmalar gerçekleştirildi. Paydaşların ulusal ve uluslararası fonlardan yararlanma kapasitesinin artırılması için 2017 yılında Proje Döngüsü Yönetimi (PCM) eğitimlerine devam edildi.  Avrupa Kalkınma Ajansları Birliği (EURADA) işbirliği ile UFUK 2020 programı başta olmak üzere Avrupa Birliği fonlarına proje hazırlama eğitimi düzenlenerek  EURADA’nın bu alandaki geniş tecrübe ve uzmanlık birikimi Türkiye’ye taşındı.

İstanbul Kalkınma Ajansı, İstanbul’un iş ve yatırım imkânlarının tanıtımı ve desteklenmesi çalışmaları kapsamında bu yıl bir ilke imza attı. İstanbul’da iş kurmak isteyen uluslararası yatırımcılara destek olmak ve İstanbul’un iş yapma ve yatırım ortamının geliştirilmesine katkı sağlamak hedefiyle, uluslararası yatırımcılara tek noktadan hizmet sunulabilen “Invest in Istanbul” ofisi İstanbul Kalkınma Ajansı’nın koordinasyonuyla kuruldu.

İstanbul Kalkınma Ajansı 2017 yılının son çeyreğinde ise 2018 Yılı Mali Destek Programlarının hazırlanmasına yönelik çalışmalarını hızlandırdı. Toplam bütçesi 180 milyon Türk Lirası olan Yenilikçi ve Yaratıcı İstanbul, Çocuklar ve Gençler, Girişimcilik başlıklı üç Mali Destek Programı 29.12.2017 tarihinde ilan edildi.  

İstanbul Kalkınma Ajansı 2017 Yılı Faaliyet Raporu