İstanbul Eklemeli İmalat Ekosistemi Çalıştayı Gerçekleştirildi

01.02.2023

İstanbul Eklemeli İmalat Ekosistemi Çalıştayı, İstanbul Kalkınma Ajansı'nın (İSTKA) ev sahipliğinde gerçekleştirildi. 

Eklemeli imalat sektöründen ve akademi dünyasından temsilcilerle, eklemeli imalat alanındaki eksikliklerin tartışıldığı çalıştayda, hayata geçirebilecek somut program, proje ve faaliyetleri ele alındı.

Eklemeli imalatın dünyadaki ve İstanbul’daki mevcut durumunun tespit edilerek bölgesel ekosistemin potansiyelinin belirlenmesi ve paydaşlarla iş birliği içinde kamu kaynaklarının en iyi şekilde kullanılmasını hedefleyen çalıştayda 30’un üzerinde  kurumsal paydaşı temsilen 45 katılımcı yer aldı.  

İki oturumda gerçekleşen çalıştayın ilk oturumunda İstanbul eklemeli imalat sektörünün insan kaynakları, altyapı, iç ve dış pazarlar ve tedarik zincirinde karşılaştığı sorunlar ve öne çıkan ihtiyaçlar tematik çalışma gruplarınca ele alındı.

Çalıştayın ikinci oturumda ise mevcut sorun ve ihtiyaçları karşılayacak faaliyetler ve proje önerileri; özel sektör, sivil toplum, kamu kurumları ve üniversite temsilcilerinin görüş birliği içinde geliştirildi.

İSTKA tarafından düzenlenen çalıştay ile İstanbul’un uluslararası rekabetçiliğini artıracak proje fikirleri ortaya çıkarken, sektörel paydaşlar arasında etkili bir diyalog ortamının kurulması ve işbirliği ağlarının güçlenmesine de katkıda bulunuldu.

Çalıştay sonucunda ortaya çıkan proje önerilerinin İSTKA tarafından yayınlanacak olan Eklemeli İmalat Bölgesel Mevcut Durum Raporuna girdi oluşturması, böylece politika yapıcılara veri sağlama, ilgili tarafların farkındalıklarını artırma ve bu alanda çalışma yapacak kurum ve kuruluşlara yol gösterme gibi işlevleri yerine getirmesi hedefleniyor.  

İSTKA’nın eklemeli imalat alanındaki bu çalışmasının; yapay zekâ, nesnelerin interneti, artırılmış gerçeklik, büyük veri, siber güvenlik, blokzincir, bulut teknolojileri ve “kritik teknolojiler” üst başlığında bir araya gelen diğer birçok temada da yinelenmesi planlanıyor.