Şile Bezi Hünerli Ellerde Hayat Buluyor

27.06.2022

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen 2020 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında İstanbul Kalkınma Ajansı koordinasyonunda Şile Belediyesi tarafından geliştirilen “Şile Bezi Kırsal Kadın Kooperatifi” projesi tamamlandı.

Kooperatif ve 4 dokuma atölyesinin kurulduğu proje kapsamında 475 kadın kooperatif faydalanıcısı olarak istihdam edilirken, 240 kadın eğitim alarak sürdürülebilir gelir elde etmeye başladı.

Şile bezinin üretim kapasitesinin artırılması ve bir dünya markası olması için İstanbul Kalkınma Ajansı koordinasyonunda Şile Belediyesi tarafından  Yeditepe Üniversitesi, FMV Işık Üniversitesi ve Şile Halk Eğitimi Merkezi’nin ortaklığıyla yürütülen  projenin kapanış toplantısı Â-LÂ Şile Kadınlar Plajı’nda gerçekleştirildi.

Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı, İSTKA Genel Sekreteri Erkam Tüzgen ile dokuma sanatçısı ve moda tasarımcısı Fırat Neziroğlu, dokuma eğitimlerini tamamlayan kadın kursiyerlerle bir araya geldi.

Katılımcılara başarı sertifikalarını takdim eden Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı konuşmasında "2020 yılından bugüne İSTKA ile birlikte yürüttüğümüz Şile Bezi Kırsal Kadın Kooperatifi Projemizin paydaşları ile bir aradayız. 18 ayı geride bıraktığımız projemizde 4 farklı atölyede eğitim alan kadınlarımızın aldıkları dokuma eğitimlerinin sertifikalarını teslim ettik. Kadınlarımızın elinde doğan Şile Bezi, yine kadınlarımızın elinde yükselmeye devam ediyor." ifadelerine yer verdi.
 
Kooperatif, 4 Dokuma Atölyesi Kuruldu, 240 Kadın Eğitim Aldı

“Şile Bezi Kırsal Kadın Kooperatifi” projesi kapsamında Şile bezi üreten kadınların üye olduğu bir kooperatif ve 4 dokuma atölyesi kuruldu.

Proje kapsamında 475 kadın kooperatif faydalanıcısı olarak istihdam edilirken, 240 kadın eğitim aldı. Atölyelerde üretim yapan kadınlar sürdürülebilir gelir elde edebiliyor. Üretimin artmasına paralel olarak ilçede test ve analiz merkezi kurulması da öngörülüyor.

Bu merkezde farklı firmaların Şile bezi satabilmesi için teste tabi tutulması sağlanacak. Geleneksel üretim yöntemlerine uymayan firmalara coğrafi işaretli ürün sayesinde yaptırım uygulanabilecek. İlçede ve ülke genelinde Şile bezi üreten ve satan işletmelerin tamamı bu birimde ürünlerini test ettirebilecek, ürünleri uygun olanlara ise sertifikasyon uygulanacak. 

Şile halkı, tüketiciler, moda tasarımcıları ve tekstil firmaları faydalanacak 

Şile’de yaşayan kadınların dokumacılık faaliyetleriyle ekonomik hayata katılımını artıran Şile bezi projesi ile tüketiciler sahte, fabrikasyon ürünlerden korunmuş olacak. Moda tasarımcıları da Şile bezine yönelik tasarladıkları ürün ve kreasyonları ürettirebilecekleri bir kooperatife kavuşmuş olacak.