Gıda Sektöründe Yerli Ürünler Ticarileşecek

03.07.2017

İstanbul Kalkınma Ajansının desteğiyle Üsküdar Üniversitesi tarafından geliştirilen İstanbul Protein Araştırma ve İnovasyon Merkezi PROMER kuruldu. Proje  kapsamında İstanbul bölgesinde öncelikli olarak gıda sektöründe kullanılan enzimler olmak üzere, Türkiye’ye ithal edilen enzimler belirlenecek. Merkezde yerli üretiminin gerçekleştirilmesi için Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarını destekleyecek bilgi ve teknoloji üretilecek.

Merkezin müdürlüğünü Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tunç Çatal, müdür yardımcılığı görevini de Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Vildan Enisoğlu Atalay yürütüyor. 

Üç temel amaca odaklanan İstanbul Protein Araştırma ve İnovasyon Merkezi’nin öncelikleri şu şekilde belirlendi.

• Gıda sektöründe kullanılmak üzere ithal edilen enzimlerin belirlenmesi ve daha sağlıklı ve güvenilir olan yerli üretiminin gerçekleştirilmesi.

• Üniversite ve sanayi arasında işbirliği sağlayarak aradaki bilgi akışını hızlandırmak ve neticesinde Ar-Ge imkânlarını arttırıp nitelikli personel yetiştirerek yerli ürünlerin üretileceği platformu oluşturmak.

• Oluşturulacak kuluçka merkezi ile tüm Türkiye’den protein alanında çalışmak isteyen öğrenciler bu merkezde toplanarak ortak çalışma fırsatı bulacak, projelerini bu merkezde yürütebilecek, kendi firmalarını kuracak veya projelerini yatırımcıya ulaştıracakları platform oluşturmak.


Yerli ürünlerin ticarileşmesinin hedeflendiği PROMER projesiyle gıda sektöründe dışa bağımlılığın azaltılması, yeni çalışmalara öncülük edilmesi hedefleniyor.