İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nde kurulan “TETLAB Fikir Fabrikası” hizmete açıldı. Medikal tasarımların üretileceği merkez İstanbul’un sağlık teknolojisi alanındaki potansiyelini ortaya koyacak.
“TETLAB Fikir Fabrikası’nın açılış programına İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Özgül Özkan Yavuz da katıldı.
Açılış töreninde konuşan İSTKA Genel Sekreteri Özgül Özkan Yavuz medikal ürünler sektörünün yüksek büyüme hızıyla ekonomilerin dinamik sektörlerinden biri haline geldiğine dikkat çekti. “Yüksek katma değer sağlayacak, dışa bağımlılığı azaltacak, istihdama katkı sunacak bu alanı destekliyoruz. Üniversitelerdeki Ar-Ge ve yenilik çalışmalarını da teşvik ediyoruz” diye konuştu.
“İnovasyon” bir zihniyet değişikliği her alanda yeniliği teşvik etmemiz gerekiyor” diyen Özgül Özkan Yavuz, “Dijital çağda her sektörde değişimi, gelişimi sağlayacak olan şey teknolojinin gücü olacaktır. İstanbul’un sağlık teknolojisi alanındaki potansiyelini ortaya koyacak örnek bir çalışma yürüten proje yürütücümüz İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni yürekten kutluyorum” ifadelerini kullandı.
İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak da projeye ilişkin görüşlerini paylaştı. Katılımcılar daha sonra merkezde incelemelerde bulundu.
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, 2015 yılında İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle Yenilikçi ve Yaratıcı Mali Destek Programı kapsamında “3 Boyutlu Tıbbi ve Endüstriyel Tasarım Laboratuvarını” kurmuştu. Bu laboratuvar sayesinde, İstanbul'un küresel rekabet gücünü artıracak birçok patent alındı. Bu projenin devamı niteliğindeki “İnovasyon Lideri İstanbul” projesiyle de sağlık sektöründe faydalı medikal tasarımların üretimine yönelik “TETLAB Fikir Fabrikası” kuruldu.
TETLAB Fikir Fabrikası’nda tasarım odaklı atölye çalışmaları, patent, proje yazma eğitimleri, girişim ve inovasyon hızlandırıcı çalışmalar, 3 boyutlu yazıcı ve 3 boyutlu tarayıcı uygulamalı atölye çalışmaları yapılacak. Farklı disiplinlerde çalışan akademisyenler, öğrenciler ve girişimciler merkezdeki fiziksel ve dijital prototipleme cihazlarıyla ile fikirlerini tasarıma, tasarımlarını ürünlere dönüştürme imkanı bulabilecek.
Kadınlara yönelik bilim, inovasyon makerlab atölye çalışmaları da gerçekleştirilecek.