DESIGNHUB-IST Tasarım, Eğitim ve Uygulama Merkezi Açıldı

19.04.2022

İstanbul'da iç mimari tasarım alanında faaliyet gösteren işletmeler, tasarımcı ve uzman akademisyenleri buluşturmak için İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteği ile Kadir Has Üniversitesi bünyesinde kurulan  DESIGNHUB-IST  Tasarım, Eğitim ve Uygulama Merkezi açıldı. 

İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) Yaratıcı Endüstriler Mali Destekler Programı kapsamında desteklediği merkezin açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Bu merkez, eğitim-atölye-kuluçka modeliyle İstanbul’da yaratıcı endüstriler ekosistemini besleyen önemli merkezlerden biri haline gelecek.” dedi.

DESIGNHUB-IST Tasarım, Eğitim ve Uygulama Merkezi’nin açılışı, Kadir Has Üniversitesi’nin Cibali'de bulunan kampüsünde gerçekleşti. Yaratıcı endüstrilerin ülke ekonomileri üzerinde dönüştürücü bir gücü sahip olduğunu vurgulayan Bakan Varank, "Bu endüstrilerin gelişimine imkan verecek kolaylaştırıcı ve büyümeye elverişli bir ekosistem oluşturmamız şart. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, ekonomik ve teknolojik bağımsızlığımızı güçlendiren AR-GE, inovasyon ve girişimcilik ekosistemimizi her gün daha da büyütüyor, daha da derinleştiriyoruz." diye konuştu.

Yaratıcı endüstrilerin İstanbul'daki ağırlığını artırmak için yaptıkları çalışmaları anlatan Bakan Varank, "Finansman, insan kaynağı ve fiziksel altyapı ihtiyaçlarını gidermek üzere Yaratıcı Endüstrilerin Geliştirilmesi Mali Destek Programı'nı başlattık. Program kapsamında bugüne kadar 129 projeye yaklaşık 132 milyon lira destek sağladık. İşte bugün bu projelerden biri olan Designhub İstanbul Tasarım, Eğitim ve Uygulama Merkezi'nin resmi açılışını yapıyoruz. Kadir Has Üniversitesi tarafından geliştirilen bu projeye İSTKA vasıtasıyla yaklaşık 1,5 milyon lira destek sağladık. Bu merkez, eğitim-atölye-kuluçka modeliyle İstanbul'da yaratıcı endüstriler ekosistemini besleyen önemli merkezlerden biri haline gelecek. Merkezimiz; mimari tasarım şemsiyesi altında akademisyenler, tasarım merkezleri, girişimciler ve öğrenciler için bir etkileşim ortamı sunacak." dedi.

Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sondan Durukanoğlu Feyiz de "Bu merkezin ana hedefi; kamu, özel sektör ve akademik kurumları bir araya getirecek platformlar için bir model oluşturarak kurumsal, teknolojik ve sürdürülebilir benzer yeni ekosistemlerin kurulmasına yardımcı olmaktır." dedi.  

Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Can Has ise İstanbul Kalkınma Ajansı'nın desteklediği bu projeyle iç mimarlık başta olmak üzere tasarım endüstrisinin hemen hemen tüm alanlarında eşi görülmemiş bir model yaratıldığını belirtti. 

Designhub-İst Tasarım, Eğitim ve Uygulama Merkezi'nin temel hedefi; İstanbul başta olmak üzere Türkiye'de tasarım merkezleri olarak faaliyetlerine devam eden işletmelerde ve tasarım alanında inovasyon ve AR-GE kaynaklı çalışmalarla katma değerin artırılmasına destek olarak belirlendi. 

Projenin diğer hedefleri arasında, "işletmelerde tasarım farkındalığının artırılması", "tasarım alanlarında Ar-Ge projelerinin geliştirilmesi adına ölçüm ve analiz için gerekli ekipmanların yer aldığı fiziki bir laboratuvar kurulması", "işletmelere tasarım alanında proje ve ürün geliştirme konusunda online ve yüz yüze eğitim seminerleri verilmesi", "tasarım ve proje yönetim süreçleri konusunda eğitim verilmesi, panel ve çalıştay düzenlenmesi", "tasarım alanında faaliyet gösteren işletmelere sertifika verilmesi" gibi amaçlar yer alıyor.

Açılış konuşmalarının ardından Bakan Varank ve İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Erkam Tüzgen ile katılımcılar yeni açılan merkezi gezdi.