11. Kalkınma Planı İstanbul'da İstişare Edildi

29.03.2018

11. Kalkınma Planı çalışmaları kapsamında Kalkınma Bakanlığı tarafından yedi coğrafi bölgede düzenlenen toplantıların üçüncüsü İstanbul'da gerçekleştirildi. 

İstanbul Kalkınma Ajansı’nın koordinasyonuyla düzenlenen Marmara Bölgesi İstişare Toplantısı'na, İstanbul Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul Valisi Vasip Şahin, Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı Cüneyd Düzyol, Müsteşar Yardımcısı Fatih Hasdemir,  Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdür V. Ömer Bilen ile Marmara Bölgesi Valileri, Belediye Başkanları , Bölge Kalkınma Ajansları ve ilgili kurumların yöneticileri katıldı.  

Açılış konuşmasını yapan Vali Şahin, 11. Kalkınma Planı hazırlık çalışmaları kapsamında yerel paydaşların sürece katılımını sağlamak için İstanbul’da Kalkınma Bakanlığı öncülüğünde 3 yerel paydaş toplantısı gerçekleştirdiklerini söyledi. Toplantılardan en temel talep olarak 'eğitim' konusunun öne çıktığını belirten Vali Şahin, "Eğitim konusu başlığı diğer öncelikli konu başlıklarında da yatay kesen bir tedbir olarak uygulandı. Demokrasi, adalet, güvenlik, teknolojiye dayalı yenilikçi ve rekabetçi üretim, enerji, bilgi ve iletişim teknolojileri de ilk 5 öncelik arasında yer aldı" diye konuştu. 

İstanbul'da kadınlar ve gençlere yönelik eşzamanlı düzenlenen iki ayrı toplantıda da istihdam ve girişimciliğin artırılması, sosyal hayata katılımına ilişkin başlıkların öne çıktığını söyleyen Vali Şahin,  "Bu toplantılarla İstanbul'da beklentilere ilişkin belirleyici ve yönlendirici bir tablo ortaya çıkarılmış oldu. Marmara Bölgesi'nin ülkemizin en aktif bölgesi olması hasebiyle buradan çıkan talep ve öneriler kalkınma planının hazırlık sürecinde belirleyici rol oynayacağına yürekten inanıyorum. Bugün ortak akılla yapacağımız bu toplantı ile yeni kalkınma planımıza önemli katkılar sunacağız" ifadelerini kullandı. 

Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı Cüneyd Düzyol da 11. Kalkınma Planı'nın 2019-2023 yıllarını kapsayacağını belirterek, "Çalışmalarımız bir seneyi aştı ve bu çalışmaların neticesinde milli planımızı Haziran ayı içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunacağız" diye konuştu.  

Kalkınma Planı çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Düzyol, "Yeni dönemde en öncelikli alan, insan niteliğinin artırılması, her alanda profesyonelleşme ve odak noktamız kalite ve nitelik olacak. Vatandaşımızın memnuniyeti, insanımızın refahı ön planda olacak"  ifadelerini kullandı. 

Açılış konuşmalarının ardından Türkiye’nin gelecek 5 yıl içinde ulaşmak istediği hedefleri ortaya koyan 11. Kalkınma Planı’nda yer alacak öncelikli konular ve politikalar istişare edildi.