Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Çalıştayı Gerçekleştirildi

05.03.2024

Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Çalıştayı, İstanbul Kalkınma Ajansı'nın (İSTKA) ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

İstanbul’un yenilenebilir enerji ekosisteminin durumunun ele alındığı çalıştayda, 15 farklı kurumsal paydaşı temsilen; işletmeler, akademik birimler ve sektörel temsiliyeti yüksek kurum ve kuruluşlardan 26 katılımcı yer aldı.

İki oturumda gerçekleşen çalıştayın ilk oturumunda, İstanbul Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Ekosisteminin insan kaynağı, teknoloji altyapısı, ihracat piyasası gibi alanlardaki sorun ve ihtiyaçları dört farklı çalışma grubunda ele alındı.

Çalıştayın ikinci oturumda ise mevcut sorun ve ihtiyaçları karşılayacak faaliyetler ve proje önerileri; özel sektör, sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları ve üniversite temsilcilerinin görüş birliği içinde geliştirildi.

Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Çalıştayı ile İstanbul’un uluslararası rekabetçiliğini artıracak proje fikirleri ortaya çıkarken, sektörel paydaşlar arasında etkili bir diyalog ortamının kurulması ve iş birliği ağlarının güçlenmesine de katkıda bulunuldu.

Çalıştay sonucunda ortaya çıkan bilgi havuzunun İSTKA tarafından yayınlanacak olan “İstanbul Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Ekosistemi Raporu”na girdi oluşturması, böylece politika yapıcılara veri sağlama, ilgili tarafların farkındalıklarını artırma ve bu alanda çalışma yapacak kurum ve kuruluşlara yol gösterme gibi işlevleri yerine getirmesi hedefleniyor.  

Kritik teknolojiler alanında bölgesel mevcut durum raporları çalışmalarını başlatan İstanbul Kalkınma Ajansı "İstanbul’da Eklemeli İmalat Ekosistemi Mevcut Durum ve Beklentiler" Raporunu da 2023 yılı Temmuz ayında yayınlamıştı.

İSTKA’nın eklemeli imalat ve yenilenebilir enerji teknolojileri alanındaki çalışmalarını; yapay zekâ, nesnelerin interneti, artırılmış gerçeklik, büyük veri, siber güvenlik, blokzincir, bulut teknolojileri ve “kritik teknolojiler” üst başlığında bir araya gelen diğer birçok temada da tekrarlaması planlanıyor.