Yaratıcı Ekonomi İstanbul Yaratıcılık Ağı'ndan Beslenecek

25.05.2022

İstanbul’un yaratıcı ekosistem aktörlerinin profesyonel ağlarını genişletmek ve görünürlüklerini artırmak amacıyla tasarlanan İstanbul Yaratıcılık Ağı (İstanbul Creativity Network) hizmete girdi. 

İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) koordinasyonunda yürütülen projenin tanıtımını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank yaptı. 

Yaratıcı endüstrilerin İstanbul’daki ağırlığını arttırmak üzere ortak akılla hareket ettiklerini belirten Bakan Varank, “Finansman, insan kaynağı, altyapı ihtiyaçlarını gidermek üzere Yaratıcı Endüstriler Mali Destek Programı'nı başlattık. Bu program kapsamında da bugüne kadar 131 projeye destek verdik. Bu, İstanbul'un yaratıcı endüstriler ekosistemini güçlendirecek.” diye konuştu. 

İstanbul Yaratıcılık Ağı ile bu alanda faaliyet gösteren paydaşlar arasında etkin bir network oluşturmayı ve iş birliği fırsatlarını geliştirmeyi amaçladıklarını aktaran Bakan Varank, “Aslında sürekli güncellenen, dinamik, web tabanlı bir iş birliği haritasından da bahsediyoruz. Başta ajansımızın desteklediği projeler olmak üzere yaratıcı endüstriler alanında şehrimizde farklı kurumlar tarafından yürütülen projeleri ve iş birliği fırsatlarını biz bu site aracılığıyla paylaşmış olacağız.” ifadelerini kullandı. 

Yaratıcı endüstrilerin sahip olduğu potansiyelin etkin bir şekilde kullanılabilmesi için bu endüstrilerin istikrarlı bir şekilde desteklenmesi gerektiğine dikkat çeken Bakan Varank, kamu, özel sektör, akademi, yerel yönetimler ve STKlar arasındaki güç birliğine ve eşgüdüme bakanlık olarak liderlik etmeye devam edeceklerini de vurguladı. 

Yaratıcı ekonomi aktörlerinin yer aldığı web tabanlı ağ ve ilişkiler haritası olan İstanbul Yaratıcılık Ağı (İstanbul Creativity Network), doğru aktörlerle iş birlikleri geliştirilmesi, ilgili kurumlar veya kişilerin tecrübelerine ulaşılmasına imkan sağlayacak.

İstanbul Yaratıcılık Ağı haritasında; yapılan projeler, kimleri etkilediği ve nasıl bir ağ ile ortaya çıktığı görülebilecek. Yaratıcılık ve tasarım alanlarında faaliyet gösteren aktörler; sektör, aktör, pratik alanı veya bütçe ve güncel değerlemeler gibi finansal veriler üzerinden filtrelenerek görüntülenebilecek.

İstanbul Creativity Network'de; kültürel anlatımlar, kültürel sitler, görsel sanatlar, performans sanatları, yayıncılık ve basılı medya, görsel - işitsel medya, tasarım, yeni medya ve yaratıcı hizmetler sektörleri yer alıyor. Bu ağ; el sanatlarından oyuna, heykelden tiyatroya, yazılı basından radyoya, oyuncaktan yazılıma ve festivallerden reklamcılığa kadar birçok alanda kategoriyi içeriyor.

Projelerinin İstanbul Yaratıcılık Ağı’nda yer almasını isteyen ekosistem aktörleri İstanbul Yaratıcılık Ağı’nın web sitesi  https://creativity.istanbul/  üzerinden başvuruda bulunabilecek.