Yapay Zeka Teknolojileri Çalıştayı

17.04.2024

Yapay Zeka Teknolojileri Çalıştayı, İstanbul Kalkınma Ajansı'nın (İSTKA) ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

İstanbul’un yapay zeka ekosisteminin durumunun ele alındığı çalıştayda, kamu kurumu ve yerel yönetimler, girişimler, işletmeler, üniversiteler ve STK gibi 21 farklı kuruluştan 33 katılımcı yer aldı.

İki oturumda gerçekleşen çalıştayın ilk oturumunda, İstanbul Yapay Zeka Teknolojileri Ekosisteminin insan kaynağı, girişimcilik, veri, sanayide yapay zeka ve yerel yönetimler ile kamuda yapay zeka alanlarındaki sorun ve ihtiyaçları beş farklı çalışma grubunda ele alındı.

Çalıştayın ikinci oturumda ise mevcut sorun ve ihtiyaçları karşılayacak faaliyetler ve proje önerileri özel sektör, sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları ve üniversite temsilcilerinin görüş birliği içinde geliştirildi.

Yapay Zeka Teknolojileri Çalıştayı ile İstanbul’un uluslararası rekabetçiliğini artıracak proje fikirleri ortaya çıkarken, sektörel paydaşlar arasında etkili bir diyalog ortamının kurulması ve iş birliği ağlarının güçlenmesine de katkıda bulunuldu.

Çalıştay sonucunda ortaya çıkan bilgi havuzunun İSTKA tarafından yayımlanacak olan “İstanbul Yapay Zeka Teknolojileri Ekosistemi Raporu"na girdi oluşturması, böylece politika yapıcılara veri sağlama, ilgili tarafların farkındalıklarını artırma ve bu alanda çalışma yapacak kurum ve kuruluşlara yol gösterme gibi işlevleri yerine getirmesi hedefleniyor.  

Kritik teknolojiler alanında bölgesel mevcut durum raporları çalışmalarını başlatan İstanbul Kalkınma Ajansı "İstanbul’da Eklemeli İmalat Ekosistemi Mevcut Durum ve Beklentiler" Raporunu da 2023 yılı Temmuz ayında yayımlamıştı.

İSTKA’nın kritik teknolojiler alanındaki çalışmalarını; nesnelerin interneti, artırılmış gerçeklik, büyük veri, siber güvenlik, blokzincir, bulut teknolojileri temalarında da tekrarlanması planlanıyor.