Türkiye'nin Yaratıcı Ekonomisi INSPIRE Projesi ile Güçlendirilecek

15.02.2024
15.02.2024

Türkiye'nin yaratıcı ekonomi potansiyelini güçlendirmek için yürütülen Türkiye’de Yaratıcı Ekonominin Uygun Şekilde Dönüştürülmesi için Kapasite Geliştirme Teknik Destek Projesi’nin (INSPIRE) açılış toplantısı düzenlendi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) öncülüğünde, ATÖLYE ve Goethe Enstitüsü ortaklığıyla kurulan konsorsiyum tarafından yürütülen projenin tanıtım toplantısı Ankara CerModern Sanatlar Merkezi’nde gerçekleştirildi. 

İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) ve İzmir Kalkınma Ajansı’nın da (İZKA) ortak olarak yer aldığı projenin açılış konuşmalarını İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Ziya Taşkent ve Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Ahmet Şimşek yaptı.

Açılış programı, Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu tarafından yürütülen konsorsiyumun ekip lideri Laetitia Manach’ın proje vizyonunu aktarmasıyla başladı. Birleşik Krallık’tan uzman Eliza Easton ve Fransa Ecole 42’den Olivier Crouzet’in konuşmalarının ardından yaratıcı girişimcilerin katıldığı panel gerçekleştirildi.

Programa, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ahmet Halit Hatip, Avrupa Türkiye Delegasyonu Mali İşbirliği Bölüm Başkanı Odoardo Como ve Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan da konuşmacı olarak katıldı.

Türkiye’de yaratıcı ekonominin yapısal durumu ve potansiyel gelişim alanlarının keşfedileceği INSPIRE projesi ilk etapta sektörün yoğunlaştığı İstanbul, Ankara ve İzmir’de uygulanacak.

2 yıl sürmesi öngörülen proje ile Türkiye'de yaratıcı endüstrilerin ve yaratıcı mesleklerin sınıflandırılmasına yönelik yeni bir yöntem geliştirilmesi hedefleniyor.

Bu kapsamda sektörde aktif mesleklerin iş gücü nitelikleri ve iş tanımlarının belirlenmesi,  yeni bir yönetişim modeli ortaya konulması ve kritik analizler yapılarak “Türkiye Yaratıcı Ekonomi Stratejisi” hazırlanması planlanıyor.

Yeni yöntem ile Türkiye'nin yaratıcı ekonomisinin ölçümlenmesi, sektöre yenilikçi destek mekanizmalarının tasarlanması ve sektörel kapasitenin geliştirilmesi amaçlanıyor.

Projeden kamu kurumları, yerel kuruluşlar ve yaratıcı ekonomi ile ilgili veya bu alanda çalışan aktörler, KOBİ'ler, start-up'lar, sanatçılar, yazarlar, müzisyenler, tasarımcılar, mimarlar, film yapımcıları, dijital medya uzmanları ve benzeri meslek grupları, yaratıcı merkezler ve bağımsız yaratıcı aktörler yararlanacak.

Sektör aktörlerine özellikle Avrupa Birliği Programlarına daha fazla katılım sağlayabilmeleri amacıyla eğitimler verilecek ve ilgili aktörler Avrupa’daki kuruluşlarla ağ kurmaları konusunda teşvik edilecek.