Türkiye’nin üniversite sınırları içinde bulunan ilk Helal Gıda AR-GE Mükemmeliyet Merkezi, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın yüzde 80 oranındaki katkısıyla İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi bünyesinde açıldı.
Yıldız Teknik Üniversitesi ve Küçükçekmece Belediyesi’nin de desteklediği merkezin açılış programına; İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Özgül Özkan Yavuz, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut ve Küçükçekmece Belediyesi Başkan Yardımcısı Recep Şencan da katıldı.
Açılış konuşmasında helal ve güvenli gıda üzerine yapılan araştırmaların ihtiyacı karşılamadığına dikkat çeken İZÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, "İslam ülkeleri içinde bu sektörün 2 trilyon dolardan büyük bir hacmi var. Üniversitemiz bünyesinde kurulan merkez, sadece kendi ülkemizdeki katkı ve zararlı gıda maddelerini değil, yakın coğrafyamız, Balkanlar ile Avrupa’daki gıda maddelerinin de güvenilirliğini denetleyecek" dedi. Merkez bünyesinde bilimsel çalışmalar yapacaklarını belirten Prof. Dr. Bulut, "İZÜ, bilimsel alanda yapılması gereken çalışmaları gerçekleştirecek. Bu merkez 50’nin üzerinde kritik alanda araştırmalarını yapmaya başladı. Yakın zamanda akreditasyon kurumuna başvuracağız. En kısa zamanda ulusal ve uluslararası düzeyde akredite laboratuvar Ar-Ge merkezi olacağız" diye konuştu.
İSTANBUL KALKINMA AJANSI’NDAN YÜZDE 80 KATKI
İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Özgül Özkan Yavuz da konuşmasında gıda güvenliğine değindi. "Gıda güvenliğini çok önemsiyoruz. Ülkeler için ilaç ve silah kadar gıda da stratejik bir alan. Biz bu projeyi çok beğendik ve destekledik. Yüzde 80 bizim finansal katkımızla gerçekleşti. Burası sadece bir akademik araştırma merkezi değil aynı zamanda gıda sektörüne hizmet veren bir mükemmeliyet merkezi olacak" ifadelerini kullandı.
ÜNİVERSİTE 59 FİRMAYI DENETLEYECEK
Helal Gıda Ar-Ge Mükemmeliyet Merkezi Projesi Koordinatörü Abdulkadir Şahiner de, merkezde helal gıda konusunda Türkiye’de sertifika veren 59 firmayı denetleyeceklerini söyledi. Şahiner, “Bizim burada amacımız sertifika vermek değil sertifika veren kuruluşların güvenilirliğini ortaya koymak. Şu an 16 aktif çalışanımız var. Alana gerekli insan kaynağını sağlamaya çalışıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Açılış törenin ardından katılımcılar Merkezi gezdi. Bilimsel çalışmalar hakkında bilgi aldı.