Türkiye’nin ilk Dijital Ameliyathanesi İSTKA Desteğiyle Kuruldu

09.08.2019

Cerrahi bilimler alanında eğitim gören doktor adaylarının sanal gerçeklik teknolojileri kullanılarak deneyime dayalı eğitim görebileceği Türkiye'nin ilk Dijital Ameliyathanesi İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteğiyle İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi bünyesinde kuruldu.

Türkiye’de bir ilk ve örnek bir çalışma olan ‘Dijital Ameliyathane’yi  İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Dr. Fatih Pişkin ve İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Leyla Türker Şener birlikte ziyaret etti.

TRT haber ekibinin de eşlik ettiği program sırasında Dr. Fatih Pişkin ve Dr. Leyla Türker Şener merkezde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Proje yöneticisi Dr. Leyla Türker Şener, “Öğrencilerin ameliyatları nasıl gözlemleyebileceği fikrinden yola çıktık. Araştırmalar görsel dokümanlarla eğitim alan kişilerin yüzde 40 daha başarılı olduğunu gösteriyor. Doktor adaylarının VR simülasyon ortamında bu operasyonları gerçekleştirmelerini sağlayarak cerrahi eğitime katkıda bulanacağız. Şu anda sadece kalp damar cerrahisi için bunu modelledik. Türkiye’de bir ilke imza atıyoruz.” diye konuştu.  

İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Dr. Fatih Pişkin de “Dünyada dijitalleşme trendi var. A/R, V/R, Karma gerçeklik gibi teknolojilerdeki ilerlemeler sektörleri dönüştürüyor. Dönüşümden en çok etkilenen, değişme en hızlı uyum sağlayan sektörlerin başında sağlık geliyor. Sağlık sektöründe bu teknolojilerin kullanımı ile hizmet standartları yükselirken, yeni teşhis ve tedavi yöntemleri ortaya çıkıyor. Eğitim ve öğretim faaliyetlerinde de bu teknolojilerin kullanımı zorunlu hale geldi. İstanbul Kalkınma Ajansı olarak bu projeyi cerrahi bilimler öğrencilerimizin derslerinde bu teknolojileri kullanarak sanki gerçek bir ameliyathane ortamında gibi, yaşayarak, hissederek uygulamalı olarak öğrenmeleri için desteklemiş bulunuyoruz.”  değerlendirmesini yaptı. 

Dijital Ameliyathane, Tıp Fakültesi öğrencileri ve akademisyenlere hizmet verecek. Merkezde üniversite sanayi işbirliğiyle katma değeri yüksek cerrahi alanda kullanılacak patentli ürünler de elde edilecek, aynı zamanda bilimsel araştırmalara hizmet sağlanacak.