Biyomimetik Alanında Kurulan İlk Merkez Gençlere İlham Olacak

01.03.2024

Türkiye’de biyomimetik alanında kurulan ilk merkez olan İstanbul Doğadan İlham Alan İnovasyon (Biyomimetik) Merkezi Projesi’nin projesinin kapanış toplantısı gerçekleştirildi.

Bugüne kadar bin öğrencinin ekolojik okuryazarlık becerilerinin geliştirildiği proje kapsamında Rami Kütüphanesi’nde açılan Biyomimetri Müzesi’ni 22 bin öğrenci ziyaret etti. 

Biyomimetik Merkezi, gençleri doğadan ilham alarak güncel sorunlara yeni çözümler üretmeleri için teşvik etmeye devam edecek. 

Düşün Taşın Derneği’nin İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteğiyle hayata geçirdiği “İstanbul Doğadan İlham Alan İnovasyon (Biyomimetik) Merkezi” Projesi’nin kapanış toplantısı gerçekleştirildi.

Eyüpsultan’da bulunan Rami Kütüphanesi’nde düzenlenen kapanış toplantısına; İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) Genel Sekreteri Dr. Ziya Taşkent, Proje Koordinatörü Dr. Ahmet Talat Us, Düşün Taşın Derneği Başkanı Selim Çavuş ve ilgili paydaşlar katıldı.

Düşün Taşın Derneği Başkanı Selim Çavuş:

“Projemize Çatalca ilçesi Elbasan köyünde eski bir köy okulunda başladık, daha sonra Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından bu yıl onuncusu düzenlenen Türkiye Innovation Week etkinliğinden aldığımız davet ile tüm Türkiye projemizden haberdar oldu. Haliç Kongre Merkezi’ndeki bu etkinlik sonrasında Rami Kütüphanesi’nden almış olduğumuz davet ile de 19 Aralık 2023 tarihinden bugüne toplamda 22.000 kişi projemizi ve müzemizi ziyaret etti” ifadelerine yer verdi.

Proje Koordinatörü Dr. Ahmet Talat Us: “Doğadan alınan ilham ile proje geliştirmek isteyen gençlere imkan vermek için proje yarışmamızı başlatıyoruz. Ortaöğretim ve lise öğrencilerinin doğadan ilham alarak ürettikleri projeleri değerlendirip onların fikirlerini hayata geçirmek için uygun ortam oluşturmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

İSTKA Genel Sekreteri Dr. Ziya Taşkent: “Eğitim konusu Ajansımızın öncelikli gündemlerinden birisini oluşturuyor. İSTKA olarak bugüne kadar çocuklar ve gençlere yönelik olarak 6 Mali Destek Programı ilan ettik ve 260 projeyi destekledik. Bu projelere bugünün değeri ile 1 milyar 835 milyon lira destek sağladık. Biyomimetik Merkezi projesini de çocuklar ve gençlerimizin, ekolojik okuryazarlık becerilerinin geliştirilmesi ve doğadan esinlenerek yenilikçi projeler üretmeleri için desteklemiş bulunuyoruz. Teknoloji ve tasarıma ilgi duyan gençlerimizi proje yarışmasına katılmaya davet ediyoruz.” diye konuştu.

Biyomimetik Merkezi projesi ile çocuklar ve gençlerin hayatlarına doğa, bilim ve biyomimetik kavramlarını taşıyarak doğadan ilham alan yenilikçi projeler üretmeleri hedefleniyor.

Biyomimetik Merkezi, gençleri doğa ve teknoloji ile buluşturmaya devam edecek. 1 Mart-25 Mayıs tarihleri arasında Türkiye’de ilk defa “Biyomimetik Temalı Proje Yarışması" düzenlenecek.

’Doğadan ilham alarak gerçekleştirilen inovasyon, anlamına gelen biyomimetik, ’tabiat, doğa’ anlamındaki ’bios’ ve ’taklit etmek, ilham almak’ anlamındaki ’mimesis’ kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. İnsanların doğada bulunan sistemleri taklit ederek yaptıkları maddelerin, aletlerin, mekanizma ve sistemlerin tümünü ifade ediyor.

İstanbul Valiliği, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi, Çatalca Belediyesi ve Çatalca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün de ortak olduğu proje hakkında detaylı bilgi içinwww.biyomimetikmerkezi.com web sitesini ziyaret edebilirsiniz.