Sanayimizin Sorunları ve Çözüm Önerileri Tartışıldı

21.12.2018

Sanayi ürünlerini yerlileştirmeye dayalı ekonomik dönüşüm sürecine katkıda bulunmak üzere İstanbul Kalkınma Ajansı’nın, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda düzenlediği "Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi Hamlesi Yolunda Sanayimizin Geleceği: Sorunlar ve Çözüm Önerileri" toplantısı ilgili paydaşların katılımıyla gerçekleştirildi.

İSTKA’nın Odakule Merkezi’nde düzenlenen toplantıya İSTKA Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan başkanlık etti. Toplantıya üniversite ve teknoparklardan temsilciler, Organize Sanayi Bölge Müdürlükleri, Sivil Toplum Kuruluşları, KOSGEB ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İl Müdürlüğü’nden katılım sağlandı.

Eğitim ve yetişmiş iş gücü önemli

Toplantının açılışında konuşan İSTKA Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Bahçıvan, günümüz dünyasında ve Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada güçlü ve bağımsız olabilmenin yolunun milli teknolojisini tasarlayan, geliştiren, üreten ve ihraç eden bir ülke olmaktan geçtiğini söyledi. Bahçıvan,  “Bunu yaparken eğitimi ve yetişmiş nitelikli iş gücünü de unutmamak ve eş güdümlü olarak yazılım, bilişim teknolojileri, siber güvenlik, robotik, veri analizi ve mekatronik gibi ihtiyaç duyulan yeni meslek alanlarında nitelikli iş gücünü de yetiştirmemiz gerekiyor.” dedi.

Yüksek teknolojik ürünlerin payı artmalı

Son dönemde bu vizyon doğrultusunda umut verici ve olumlu gelişmeler yaşandığını belirten Bahçıvan, “Bu gelişmelerin odağında sadece savunma sanayi değil; katma değeri yüksek tüm diğer sektörlerde, yurtiçi sanayinin uluslararası pazarlara entegre olarak geliştirilmesi, yüksek teknolojili ürünlerin sanayi ve ihracattaki payının artırılması çok önemli” diye konuştu.

Erdal Bahçıvan’ın konuşmasının ardından söz alan katılımcılar sorunlar ve çözüm önerilerini dile getirdi.

Toplantıda 11 maddeden oluşan; finansmana erişimde karşılan sorunlar ile çözüm önerileri, beşeri sermaye, kurumsal yapılanma, fiziki alt yapı, ulusal ve uluslararası pazarlara erişim ve tutunma, üretim maliyetleri, devlet destekleri, kalite ve markalaşma, profesyonel danışmanlık gereksinimi, mevzuata dair sorunlar ve ekonomik belirsizlik konuları ele alındı. 

Toplantıdan çıkan görüş ve öneriler rapor olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na sunulacak.