KARMA Lab'de Geliştirilen Projeler İKSV Alt Kat'ta Sergilendi

20.01.2020

Sanal ve Artırılmış Gerçeklik üzerine akademisyenler, uzmanlar ve profesyonellerin ortak çalışma yürütmeleri, nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi için İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) desteği ile Koç Üniversitesi bünyesinde kurulan KARMA Gerçeklik Laboratuvarı’nın  kapanış etkinliği gerçekleştirildi.  

KARMA Lab’de geçtiğimiz yıl boyunca katılımcılar tarafından hazırlanan projeler, 17-18-19 Ocak 2020 tarihlerinde, Şişhane’deki İKSV Alt Kat: Öğrenme ve Etkileşim Alanı’nda sergi ve etkinlikler dizisi ile paylaşıldı. Ziyaretçiler 3 gün boyunca proje kapsamında ortaya çıkan Gökkuşağı Köprüsü, Ahıska, İnİn,

Reliefs of Sebasteion, Post Cube Sanal Sanat Galerisi, Bafa Gölü gibi genişletilmiş gerçeklik projelerini deneyimleme fırsatı yakaladı. 3 boyutlu çizim programlarında canlı çizim performansları da gerçekleştirildi. 

Etkinliğin diğer bir önemli parçası olarak, 17 Ocak Cuma günü gerçekleştirilen panelde, genişletilmiş gerçeklik alanının Türkiye’deki öncüleri buluştu.

Panelin açılış konuşmasını yapan İstanbul Kalkınma Ajansı İSTKA Genel Sekreter Vekili Dr. Fatih Pişkin, Sanal Gerçeklik (VR) ve Artırılmış Gerçeklik (AR) teknolojilerinin eğitim başta olmak üzere sağlık, endüstri ve eğlence sektörü gibi alanlarda günlük hayatta yaygın olarak kullanılmaya başlandığını belirtti. “Dünyada büyük teknoloji şirketleri hızla bu alana yatırım yapıyor. Bizim de yarının teknolojilerinden biri olan VR ve AR alanındaki gelişmeleri yakından takip etmemiz Türkiye’de karma gerçeklik ekosistemini oluşturmamız önem arz ediyor. Koç Üniversitesi KARMA Gerçeklik Laboratuvarıprojesini de ülkemizde bu alanda çalışan akademisyenler, uzmanlar ve profesyonelleri tek bir çatı altında buluşturarak, disiplinler arası çalışmalar yürütmeleri ve nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi için desteklemiş bulunuyoruz. Bu merkezimizin Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik teknolojileri alanında yürütülen çalışmalar için önemli bir adım teşkil edeceğine, İstanbul’da kamu-üniversite-sanayi iş birliği ile öncü çalışmalara imza atılacağına yürekten inanıyoruz.”

    Bahçeşehir BUG Lab’den Güven Çatak, Galatasaray Üniversitesi’nden Kerem Rızvanoğlu, HTC Vive Türkiye Direktörü Batuhan Basal, Garage Atlas kurucuları Burçin Gürbüz ve Pınar Öncü, MuseVR’ın kurucu ortaklarından Talat Alkan, Timelooper’ın kurucusu Alper Özyurtlu, Anima Prodüksiyon Şirketi kurucu ortağı İlhan Poyraz; KARMA Lab kurucu ekibi Ivon Bensason ve Asım Evren Yantaç yürütücülüğünde bir araya gelerek Türkiye’de Sanal Gerçeklik (VR) ve Artırılmış Gerçeklik (AR) alanında yürütülen çalışmalarda gelinen noktayı tartışarak ileriye dönük değerlendirmelerde bulundu.