MESS Dijital Dönüşüm ve Yetkinlik Gelişim Merkezi Kuruluyor

21.11.2022

İstanbulda metal endüstrisi ve üretim sektörünün tamamının yararlanacağı, sanayi şirketlerinin dijital dönüşüm yolculuklarına rehberlik edecek MESS Dijital Dönüşüm ve Yetkinlik Gelişim Merkezi Güdümlü Proje sözleşmesi imzalandı.

İstanbul, yeni teknolojilerin ve dijital dönüşümün kesişim merkezi olacak.   

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) tarafından İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) desteğiyle hayata geçirilen MESS Dijital Dönüşüm ve Yetkinlik Gelişim Merkezi: Yönümüz Yarın Güdümlü Projesi’nin sözleşme imza töreni Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılım ile gerçekleştirildi.

Etkinlikte konuşan Bakan Varank, kalkınma ajansları aracılığıyla, ülkenin her bir köşesindeki potansiyeli tespit edip bu potansiyeli daha verimli bir şekilde açığa çıkarmak için yerel yönetimler, sektör temsilcileri ve STK'lar ile iş birliği yaptıklarını belirtti. Dijital teknolojilerin, işletme ve endüstrilerde oluşturduğu dönüşümün hız kesmeden sürdüğüne dikkat çeken Varank, işletmelerin dijital dönüşümden elde ettiği kazanımlar artıkça teknoloji yatırımlarının da artmaya devam ettiğini ifade etti.   

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak Türkiye'nin güçlü sanayi alt yapısını dijital dönüşümle daha rekabetçi bir hale getirmek istediklerini vurgulayan Bakan Varank, işletmelerin bu dönüşüme en iyi şekilde ayak uydurması için politikalar belirlediklerini anlattı.

Bakan Varank'ın konuşmasının ardından MESS Dijital Dönüşüm ve Yetkinlik Gelişim Merkezi Yönümüz Yarın Güdümlü Projesi ve Marmara Bölgesi Kalkınma Ajanslarının iş birliği protokolü için imzalar atıldı.

İmza törenine İstanbul Valisi ve İSTKA Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yerlikaya ile İSTKA Genel Sekreteri İsmai Erkam Tüzgen de katıldı.

Toplam bütçesi 13,5 milyon TL olan Güdümlü Proje kapsamında sanayi şirketlerinin dijital dönüşüm süreçlerinin eğitim ve danışmanlık programları ile desteklenmesi ve hızlandırılması hedefleniyor. Proje ile sanayi firmalarının teknolojik yetkinlikleri geliştirilerek küresel rekabet gücü, üretim ve ihracat kapasitesi artırılacak.

Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA), Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA), Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) ve Trakya Kalkınma Ajansı’nın (TRAKYAKA) da katkı sunduğu proje ile MESS Eğitim Vakfı ortaklığında Türk sanayinin dijital dönüşümüne katkı sağlayacak faaliyetler yürütülecek.

Proje kapsamında üniversite sanayi iş birliği modeli ile yerli teknolojilerin geliştirilmesi ve teknoloji üretmeye yönelik bilgi birikimi de artırılacak. Bu hedefle üretim sektörünün dijital teknolojilerle kalkınması, bu alanda ihtiyaç duyulan yetkin iş gücünün yetiştirilmesine yönelik çalışmalar yürütülecek.

Merkezden, KOBİ’lerden büyük ölçekli şirketlere kadar imalat sanayinde faaliyet gösteren Türk şirketleri, OSB’ler, Ar-Ge Merkezleri, dijital dönüşüm eğitimlerini tamamlayan mühendisler, yöneticiler, operatörler, Dijital Olgunluk Değerlendirme çalışmasına katılacak şirketler, üniversiteler, Teknoloji Geliştiricisi KOBİ Start-up şirketler faydalanacak. Merkez tarafından verilecek hizmetlerden; metal sanayi (otomotiv, beyaz eşya, makine, demir çelik) başta olmak üzere, kimya, ilaç, tekstil, hızlı tüketim, enerji, savunma gibi farklı sektörlerde dijital dönüşüme dair çalışmalar gerçekleştirmek isteyen imalat sanayindeki tüm kuruluşlar yararlanabilecek.

Proje ile sanayi firmalarına dijital dönüşüm yol haritaları çıkarılırken, İstanbul, yeni teknolojilerin ve dijital dönüşümün kesişim merkezi olacak. Eğitim ve danışmanlık hizmetlerinde yurt dışına olan bağımlılık ortadan kaldırılacak. İstanbul Kalkınma Ajansı toplam bütçesi 13,5 milyon TL olan projenin yüzde 75’ini finanse edecek.