Medikal Tasarımlar İSTKA Destekli TETLab Fikir Fabrikası’nda Üretiliyor

09.08.2018

İstanbul’un sağlık teknolojisi alanındaki potansiyelini ortaya koyacak medikal tasarımlar İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle kurulan 3 Boyutlu Tıbbi ve Endüstriyel Tasarım Laboratuvarı “TETLab Fikir Fabrikası’nda üretiliyor.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde kurulan laboratuvarı İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Özgül Özkan Yavuz, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ile birlikte ziyaret etti. Demirören Haber Ajansı’nın da eşlik ettiği program sırasında Özgül Özkan Yavuz ve Prof. Dr. Mahmut Ak merkezde yürütülen çalışmaları inceledi.

İstanbul Kalkınma Ajansı olarak sağlık sektöründe yerli teknolojilerin, yerli medikal ürünlerin geliştirilmesine özel önem verdiklerini söyleyen İSTKA Genel Sekreteri Özgül Özkan Yavuz, “Bu projemizi de sağlık sektöründe faydalı medikal tasarımların,  katma değeri yüksek patentlenebilir ürünlerin ortaya çıkarılması için desteklemiş bulunuyoruz” diye konuştu. Yavuz, yeni dönemde de üniversitelerdeki Ar-Ge ve yenilik çalışmalarını teşvik edeceklerini belirtti.

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak da farklı disiplinlerde çalışan akademisyenler, öğrenciler ve girişimcilerin merkezdeki fiziksel ve dijital prototipleme cihazlarıyla ile fikirlerini tasarıma, tasarımlarını ürünlere dönüştürme imkanı bulduğunu söyledi. 2,5 yılda 108 patent, 8 faydalı model başvurusu gerçekleştirildiğini belirten Prof. Dr.Mahmut Ak, katma değerli üretim için Ar-Ge çalışmalarına devam edeceklerini ifade etti.      

İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle 2015 yılında “3 Boyutlu Tıbbi ve Endüstriyel Tasarım Laboratuvarını” kuran İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, bu laboratuvar sayesinde, İstanbul'un küresel rekabet gücünü artıracak birçok patent aldı. TetLAB Fikir Fabrikası da İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin 2016 yılı Yenilikçi ve Yaratıcı İstanbul Mali Destek Programı kapsamında yürüttüğü projeyle kuruldu.

TETLAB Fikir Fabrikası’nda tasarım odaklı atölye çalışmaları, patent, proje yazma eğitimleri, girişim ve inovasyon hızlandırıcı çalışmalar, 3 boyutlu yazıcı ve 3 boyutlu tarayıcı uygulamalı atölye çalışmaları yapılıyor. Bugüne kadar 25 adet patent yazma, proje yazma eğitimi, 3 çalıştay, 12 atölye çalışması, 10 panel, 50’ye yakın seminer gerçekleştirildi.