KOBİ’lerin dijitalleşme süreçlerini hızlandırmak için Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED)’in İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteğiyle yürüttüğü “Dijital Dönüşüm Merkezi” (DDM) projesinin lansman toplantısı gerçekleştirildi.
İstanbul Valiliği ve Tüm Girişimci İş Mentorları Derneği’nin (TÜGİM) ortaklığında, Boğaziçi Üniversitesi ve Endeavor Türkiye’nin iştirakçiliği ve Türkiye İş Bankası'nın sponsorluğunda hayata geçirilen “KOBİ’ler Gelecekle Buluşuyor: Dijital Dönüşüm Merkezi” projesinin tanıtım toplantısı İş Kuleleri’nde düzenlendi.
Toplantının açılışına İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Ali Özyiğit, İSTKA Genel Sekreter Vekili Dr. Fatih Pişkin, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ve ilgili kurum ve kuruluşlardan davetliler katıldı. Programın açılış konuşması yapan İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Ali Özyiğit, dijital dönüşümün desteklenmesi gereken önemli bir süreç olduğunu söyledi. Ali Özyiğit, “Dijital dönüşümü, ülkemizin geleceği için çok önemsiyoruz çünkü bu projenin, sadece KOBİ’lerin değil, Türkiye’nin geleceği adına çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Umarız proje başarılı olur ve Türkiye, hak ettiği yerde olur.” diye konuştu.
İSTKA Genel Sekreter Vekili Dr. Fatih Pişkin de açılış konuşmasında İstanbul’un ekonomik gücünün korunmasında KOBİ’lerin önemli bir işlev üstlendiğini vurguladı. Fatih Pişkin, “İstanbul ekonomisinin mevcut yapısının ileri teknoloji kullanan, yüksek katma değer üreten, nitelikli iş gücü istihdam eden, bilgi yoğun bir üretim yapısına dönüştürülmesi için KOBİ’lerimizin mevcut yapılarını da çağın gerçeklerine uygun olarak dönüştürmek mecburiyetindeyiz” diye konuştu. 2010 yılından bu yana 10 destek programında doğrudan KOBİ’lere yönelik toplam 114 projeye destek verdiklerini belirten Fatih Pişkin “Bu projemizle de KOBİ’lerimize dijital çağın gerektirdiği vizyon ve yetkinliklerin kazandırılmasını hedefliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan da açılışta yaptığı konuşmada “Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınması için ekonomimizin rekabetçilik gücünü artırmamız şart. Dolayısıyla sektörlerimiz, işletmelerimiz ve özellikle ekonominin can damarı olan KOBİ’lerimizin rekabetçilik gücünü geliştirmeye odaklanmak gerekiyor” ifadelerini kullandı. Orhan Turan, “Dijital Dönüşüm Merkezi ile dijitalleşme becerilerinde yetkinlik kazanacak KOBİ’lerimizin, çarpan etkisi yaratarak, İstanbul’un yenilik iklimine katma değer yaratmasını da hedefliyoruz.” dedi.
KOBİ’ler ihtiyaçları doğrultusunda 30 tekno-KOBİ ile eşleştirilecek
“KOBİ’ler Gelecekle Buluşuyor: Dijital Dönüşüm Merkezi”projesi ile ilk etapta 120 KOBİ, ihtiyaçları doğrultusunda, dijitalleşmeye yardımcı ürün ve hizmet üreten 30 tekno-KOBİ eşleştirilecek ve mentörlük desteği alacak. 18 ay boyunca Beyoğlu’ndaki merkezde eğitim alacak 120 KOBİ dijitalleşme süreçleriyle tanışacak. KOBİ’lerin dijitalleşme ihtiyaçlarına özel yol haritalarının çıkartılacağı proje ile kredi ve finansman çözümleri de geliştirilerek, bu desteklerden faydalanmaları sağlanacak. Projenin, KOBİ’lerin dijitalleşme düzeylerine etkisi ve kurum verimliliklerine katkısı test edilip, analiz raporları yayımlanacak.