"KARMA Gerçeklik Laboratuvarı" Hizmete Girdi

10.05.2019

Koç Üniversitesi'nin, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteğiyle kurduğu Türkiye’nin yeni Sanal ve Artırılmış Gerçeklik Laboratuvarı açıldı.

Koç Üniversitesi KARMA Gerçeklik Laboratuvarı, Rumeli Feneri Kampüsünde düzenlenen törenle hizmete girdi. Açılış törenine, Güney Kaliforniya Üniversitesi Yaratıcı Teknolojiler Enstitüsü Merkezi Medikal Sanal Gerçeklik Bölüm Direktörü Psikolog Albert Skip Rizzo ile Güney Kaliforniya Üniversitesi Yaratıcı Teknolojiler Enstitüsü Araştırma ve Geliştirme Entegrasyonu Yöneticisi Arno Hartholt da katıldı.

Açılış töreninde konuşan Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan, KARMA Gerçeklik Laboratuvarı'nın disiplinler arası çalışmayla bilimin çeşitli alanlarına ve insanlığa hizmet vereceğini söyledi. KARMA Gerçeklik Laboratuvarı'nda yeni nesil ara yüzler geliştireceklerini, araştırmalar yapılacağını ve bu alanda uzmanlar yetiştirileceğini belirten İnan, "Bu tip merkezlerin kurulmasının gelecekte bize olağanüstü kazanımları olacağına inanıyoruz." dedi.

KARMA Gerçeklik Laboratuvarı Akademik Koordinatörü Asım Evren Yantaç da bireyin deneyim ve ihtiyaçlarından yola çıkarak XR uygulamaları ve içerikleri geliştirmek amacıyla kurulduklarını anlatarak, "İlk faaliyetimiz de eğitimleri devam eden Sanal ve Artırılmış Gerçeklik programımız oldu. Farklı yaş ve profilden 40 katılımcımız Karma Lab'de yüz yüze uygulamalı, mentorler eşliğinde ücretsiz eğitim alıyor. Program farklı disiplinlerden gelen yaratıcı ekipler halinde çalışarak proje geliştirme süreçlerini uygulamalı olarak öğretmeyi hedefliyor." diye konuştu.  

KARMA Gerçeklik Laboratuvarı Eş Koordinatörü İvon Bensason ise karma gerçekliğin toplumsal, kültürel ve idari ortamlarda yenilikçi yöntemlerle fark yaratacağını belirterek, "Koç Üniversitesi Karma Gerçeklik Laboratuvarı bu alana bilimsel katkı sağlamak ve hızla toplumun hizmetine sunacak çalışmalar yapmak üzere yola çıkıyor." ifadelerini kullandı.

Akademisyenler ve uzmanları buluşturacak KARMA Lab’de, kamu-üniversite-sanayi iş birliği ile yeni nesil medya teknolojilerinin topluma faydalı alanlarda kullanılması amacıyla Ar-Ge ve uygulamalar yapılacak. Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojileri ile nesnelerin interneti, biyosensörler, dijital ikiz, 3B ortamlar, fotogrametri gibi etkileşimli tasarım araç ve kavramları kullanılarak yeni nesil ara yüzler geliştirilecek, araştırmalar yapılacak ve bu alanda uzmanlar yetiştirilecek.

Koç Üniversitesi KARMA Gerçeklik Laboratuvarı'nda, rehabilitasyon ve psikolojik dayanıklılık alanlarında kullanılan sanal gerçeklik sistemlerinin tasarımı, geliştirilmesi ve değerlendirilmesi üzerine çalışmalar da gerçekleştirilecek.