Startup Genome 2021 Küresel Startup Ekosistemleri Raporu Yayımlandı

22.09.2021

Küresel girişimcilik araştırmaları yapan Startup Genome ve Küresel Girişimcilik Ağı tarafından hazırlanan “2021 Küresel Startup Ekosistemleri Raporu” (GSER) yayımlandı.  İstanbul, “Küresel Çapta Yükselen Ekosistemler” arasında 15. sırada yer aldı.

Startup Genome ve Küresel Girişimcilik Ağı tarafından hazırlanan “2021 Küresel Startup Ekosistemleri Raporu” (GSER) Londra teknoloji haftasında kamuoyuna açıklandı.

Dünyanın önde gelen 140 girişimcilik ekosisteminin mercek altına alındığı raporda, bölgesel değerlendirmelere dayalı sınıflandırmalar ile alanında uzman kanaat önderlerinin görüşlerine yer verildi.

Startup Genome’a Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ile birlikte İstanbul adına üye olan İstanbul Kalkınma Ajansı da rapora verileri ve uzman görüşleriyle katkıda bulundu. GSER 2021 Raporu’na göre İstanbul, “Küresel Yükselen Ekosistemler” arasında 15. sırada yer aldı.  

İstanbul, son 2.5 yıl içerisinde 181 milyon doları erken aşama fonlama olmak üzere toplam 4 milyar dolar ekosistem değeri yarattı. İstanbul’da; oyun, yapay zeka, büyük veri ve veri analitiği sektörleri; yetenek, destek kaynakları ve startup etkinlikleri açısından öne çıktı.

Teknoloji tabanlı girişimcilerde maliyet etkin yetenekli personel çalıştırabilme kapasitesini ölçen “yetenek istihdamı” klasmanında İstanbul, ilk 10 Avrupa Ekosistemi içerisinde yer aldı. Global bağlantılar, teknoloji tabanlı yetenek havuzu ve vergi avantajları startupların İstanbul’u tercih etme eğilimlerinin temel belirleyicileri olarak gösterildi.  

Raporda İstanbul’a ilişkin yer alan tespitler şöyle sıralandı;

*İstanbul “Küresel Yükselen Ekosistemler” arasında 15. sırada yer aldı.  

*İstanbul, teknoloji tabanlı girişimcilerde maliyet etkin yetenekli personel çalıştırabilme kapasitesini ölçen “yetenek istihdamı” klasmanında ilk 10 Avrupa Ekosistemi içerisinde yer aldı.

*İstanbul, ekosistemdeki çıkışlar ve fonlama miktarına bağlı olarak oluşan toplam startup değerleri büyüklüğünü ölçen “performans” klasmanında ilk 20 Avrupa Ekosistemi içerisinde yer aldı.

*İstanbul, erken aşama yenilikçi fikir fonlamalarını ve yatırımcı aktivitelerini ölçen “finansmana erişim” klasmanında ilk 20 Küresel Yükselen Ekosistem içerisinde yer aldı.

*İstanbul, performans faktörlerinin uzun vadeli eğilimleri ile ekosistemdeki yeteneklerin kalıcılığını ölçen “yetenek&deneyim” klasmanında ilk 20 Küresel Yükselen Ekosistem içerisinde yer aldı.

*İstanbul, araştırma ve patent temelli inovasyonu ölçen “bilgi” klasmanında ilk 30 Avrupa Ekosistemi içerisinde yer aldı.

*İstanbul son 2.5 yıl içerisinde 181 milyon doları erken aşama fonlama olmak üzere toplam 4 milyar dolar ekosistem değeri yarattı.

* İstanbul’da; oyun, yapay zeka, büyük veri ve veri analitiği sektörleri; yetenek, destek kaynakları ve startup etkinlikleri açısından öne çıktı.

2021 GSER, istihdamın ve ekonomik büyümenin itici gücü olan yerel startupları ve gelişen startup ekosistemlerini desteklemek noktasında kamu ve özel sektör liderleri için önemli öngörü ve yönlendirmeler içeriyor. GSER, bugüne kadar yaptığı 280 yenilikçi girişimcilik ekosistemi ve 3 milyon startup analiziyle dünyanın girişimcilik alanında en kapsamlı araştırmalarından biri olarak öne çıkıyor.

İstanbul’un girişimcilik alanındaki artan performansına ilişkin açıklama yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: “Son on yıldır İstanbul’da güçlü, cazip ve hızla büyüyen bir startup ekosisteminin yükselişine şahit oluyoruz. İstanbul’un, bu dinamizmle küresel teknoloji startupları için uluslararası bir cazibe merkezi olacağına inanıyoruz.”  ifadelerini kullandı.

Startup Genome’un CEO’su JF Gauthier ise girişimciler, karar vericiler ve toplum liderleri ekonomik büyümenin ve istihdamın lokomotifi olan üretken ve kapsayıcı teknoloji ekosistemleri inşaa etme hedefiyle hep birlikte çalışıyorlar” diyerek “Küresel Startup Ekosistem Raporunun küresel bir network olarak hangi politikaların ekonomik etki yaratacağını belirlemek adına ortak çalışmalar yapılan bir bilgi zemini” olduğunu vurguladı.   

Dünya genelinde 140 girişimcilik ekosisteminin sıralamalarını görmek ve tüm raporu indirmek için:

https://startupgenome.com/report/gser2021

STARUP GENOME HAKKINDA

Startup Genome’un misyonu dünyanın her yerinde startupların başarısını ve ekosistemlerin performansını artırmaktır. Startup Genome hükümetler ve kamu-özel sektör ortaklıkları için dünyanın önde gelen araştırma kuruluşu ve politika danışmanıdır. Kurumun etkinliği dünya çapında 200 şehirden 3 milyonun üzerinde şirketin verileri ile derlenen dünyanın en büyük girişimcilik araştırmasından ileri gelmektedir. Startup Genome’un dünyada küresel startup ekosistemlerini hızlandırmak için neler yaptığını adam@startupgenome.comden Adam Bregu ile iletişim kurarak veya startupgenome.com, LinkedIn, Twitter adreslerini takip ederek öğrenebilirsiniz.