İSTKA’nın 2 Güdümlü Projesi 100 Günlük Eylem Planı'nda Yer Aldı

07.08.2018

İstanbul Kalkınma Ajansı’nın 2 Güdümlü Projesi, "Uluslararası Organ Nakli Ağı" (ITN) projesi ve "İstanbul Living Lab Yaşam Merkezi- Zemin İstanbul projesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 100 Günlük Eylem Planı'nda yer aldı.

100 Günlük Eylem Planı'nda, ulaşımdan enerjiye, ekonomiden sanayiye, dış ticaretten şehirciliğe, dış politikadan savunmaya, eğitimden sağlığa, tarımdan teknolojiye, turizmden gençlik ve spora birçok başlıktaki hedefler bulunuyor.

400 projeyi içeren eylem planında, bölgesel kalkınma için Kalkınma Ajanslarının proje desteklerine de yer verildi. İstanbul Kalkınma Ajansı'nın 2 Güdümlü projesi, "Uluslararası Organ Nakli Ağı Merkezi" (ITN) projesi ve "İstanbul Living Lab Yaşam Merkezi-Zemin İstanbul" projesi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 100 Günlük Eylem Planı’na girdi.     

Türkiye Organ Nakli Vakfı'nın yürüttüğü "Uluslararası Organ Nakli Ağı Merkezi" (ITN) projesi ile 70 ülkenin dahil olduğu bir iş birliği ağının merkezi İstanbul'da açılacak. Projeyle 70 ülkeden organ nakli ile ilgili çalışan ekipler arasında işbirliği ve tecrübe paylaşımı artırılacak. İstanbul'un bu ağda bir eğitim merkezi olması, hem eğitim hem de sağlık hizmeti ihraç edilmesi hedefleniyor.  

Yaklaşık 6 milyon 650 bin TL ile gerçekleştirilecek olan proje kapsamında, 2023 yılına kadar yurt dışından organ nakli için Türkiye'ye yaklaşık 1.875 hastanın getirilmesi ve bu sayede 125 milyon dolarlık bir ekonomik hareketlilik yaratılması hedefleniyor. Proje bitiminin ilk yılı olan 2019 yılında, merkezin organ nakli uygulaması, eğitim ve organ nakli veri yönetim yazılımı gelirlerinin de toplam 14 milyon 780 bin Euro olması öngörülüyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü "Living Lab Yaşam Merkezi- Zemin İstanbul" projesi de girişimcilere hizmet verecek. Şişhane Metro İstasyonu'nda çok yakında açılacak olan merkez inovasyon ve girişimciliğin yeni adresi olacak. Yeni teknolojik ürün ve hizmetlerin tecrübe edilip geliştirileceği merkezin içerisinde, Deneyim Laboratuvarı, Maker Atölyesi, Girişimciler için Kuluçka Merkezi bölümleri yer alacak.

Kuluçka Merkezi’nde girişimciler, çeşitli eğitimler almanın yanı sıra, sektörel ve akademik tecrübeye sahip kişilerin oluşturduğu mentor havuzundan kendi ihtiyaçları doğrultusunda yararlanacak. Deneyim Merkezi ise geliştirilen hizmet ve ürünlerin, piyasaya sunulmadan veya halka arz edilmeden önce vatandaşla buluşacağı, birlikte yeniden şekilleneceği, birlikte test edilip tasarlanacağı bir merkez olarak hizmet verecek. Eğitim ve Etkinlik Merkezi’nde ise çocuklar ve gençlere yönelik 7-10 yaş Maker, 10-16 Yaş İleri Maker programları yürütülecek. Zemin İstanbul’un Animasyon Stüdyosu’nda da çocukların fikirlerini gerçeğe dönüştürme şansı bulacakları tasarım ve programlamanın temel öğeleri öğretilecek. Yeni nesil senarist, animasyoncu, tasarımcı, programcı ve yönetmenler yetiştirilmesi, potansiyeli olan her çocuğun cesaretlendirilmesi hedefleniyor.  

İstanbul’da yerli ve milli teknolojiyi üretecek tüm İstanbullulara hizmet verecek olan Zemin İstanbul, yılda 1 milyon kişiyi ağırlayacak. Merkezden İstanbullular, girişimciler, şirketler, üniversiteler, teknoparklar, teknoloji transfer ofisleri, start-uplar, kuluçka merkezleri yararlanacak.