İSTKA, İstanbul’un Girişimcilik Ekosistemini Fas’ta Tanıtıyor

04.02.2020

İstanbul'un küresel girişimcilik merkezi olması hedefiyle çalışmalarını sürdüren İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA),  Hollanda merkezli Euclid Network tarafından yürütülen ve AB fonu ile desteklenen MedUP! Projesi kapsamında İstanbul’un girişimcilik ekosistemini Fas’ta tanıtıyor.

AB üyesi ve aday ülkeler ile MENA (Ortadoğu ve Kuzey Afrika) Bölgesinde bulunan ülkeler arasında ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi, karşılıklı girişimci akışının hızlandırılması ve istihdamın artırılması amacıyla yürütülen MedUP! Projesinin ilk ayağı Fas’ın Kazablanka ve Rabat kentlerinde başladı.

Fas'ın girişimcilik ekosistemi paydaşları arasında yer alan Anoual Association ile eşleşen İstanbul Kalkınma Ajansı’nı temsilen Yatırım Destek Ofisi Uzmanı Mehmet Onur Partal, Fas’ta ilgili kurum ve kuruluşlarla temaslar gerçekleştiriyor.

7 Şubat’a kadar sürecek projenin ilk etabında Türkiye'nin girişimcilik alanında hedef bölgeleri arasında yer alan Fas'ın girişimcilik ekosisteminin yerinde görülmesi, ana paydaşlar (Yatırım Tanıtım Ajansı, Teknoparklar, Kuluçka Merkezleri, Hızlandırma Programları, STK’lar vb.) ile görüşmeler gerçekleştirilmesi ve girişimcilik ekosisteminin araştırılması hedefleniyor. 

Projenin ikinci etabının 21-25 Mart 2020’de İstanbul'da, son etabının ise 26-27 Mart 2020’de Hollanda’nın Lahey kentinde gerçekleştirilmesi planlanıyor.

"İstanbul'un orta vadede bölgesel ve uzun vadede küresel girişimcilik merkezlerinden birisi olması" amacıyla İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından Girişimcilik Sonuç Odaklı Programı da yürütülüyor. 

Program kapsamında yabancı girişimcilere yönelik planlanan faaliyetler üç başlıkta sınıflandırılıyor:

  •         Bilgilendirme ve farkındalık artırma faaliyetleri
  •         Yabancı girişimciler için yerelde sağlanacak “hoş geldin” (soft landing) destekleri
  •         Girişimci çekme hedefli yurt dışına yönelik faaliyetler

Yurt dışından girişimci çekme faaliyetlerinin sadece yerelde yapılacak iş ve işlemlerle sınırlı kalmaması, bizzat yurt dışına gidilerek hedef ülke, bölge ve şehirlerde tanıtım, bilgilendirme ve girişimci çekme faaliyetlerin desteklenmesi öngörülüyor.