İTÜ ARI Teknokent liderliğinde, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) desteğiyle, Türkiye'nin fikirden ürüne dijital süreçlerle yürütülen en kapsamlı dijital üretim merkezi İTÜ MAGNET FAB | TRİDİ kapılarını açtı. Merkezin açılış töreni Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, İTÜ ARI Teknokent YK Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karaca, İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin ve İSTKA Genel Sekreter Vekili Fatih Pişkin’in katılımı ile gerçekleştirildi.
Girişimci ve endüstriye değer katacak nitelikte kurgulanan, Türkiye’nin en çeşitli makine parkuruna sahip Dijital Üretim Merkezi İTÜ MAGNET FAB | TRİDİ, teknolojinin çekim merkezi İTÜ MAGNET içerisinde kapılarını açtı.
Açılış töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin kendi teknolojisini geliştirerek, dünya pazarlarında rekabet üstünlüğü sağlaması için yürütülen çalışmaları yoğunlaştırdıklarını söyledi. Kacır, “Bütün gayretimizi bu ekosistemi güçlendirme yönünde sürdürüyoruz. Türkiye'de 2001 yılında iki teknoloji geliştirme bölgesi varken bugün 84 teknopark var ve bunların 61’i hali hazırda aktif. Şimdiye kadar teknoparklarımızda 4 milyar dolara yakın ihracat gerçekleştirildi. 119 milyar lira satış gerçekleştirildi.” bilgisini verdi. Bakanlık olarak teknoloji geliştirme bölgelerine bugüne kadar doğrudan 984 milyon lira destek verdiklerini belirten Kacır, “2017’de bakanlığımız tarafından yapılan değerlendirmede performans endeks sıralamasında bütün teknoloji geliştirme bölgeleri arasında İTÜ ARI Teknokent birinci sırada yer aldı. Ben hem rektörümüzü hem de teknopark yöneticilerimizi hem de bütün bu sürece katkı veren girişimcilerimizi yürekten tebrik ediyorum” diye konuştu.
İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca da İTÜ MAGNET FAB | TRİDİ üretim merkeziyle yeni bir dönemin kapılarını açtıklarını söyledi. “Gelecek, inovasyon ve dijitalleşme odağında değer yaratacak İTÜ MAGNET FAB | TRİDİ üretim merkezinde; üç boyutlu yazıcıları, lazer ve CNC makinelerini büyük, orta ve küçük ölçekli sanayiden, öğrencilere ve diğer bireysel kullanıcılara kadar geniş ve etki yaratabilecek bir kitlenin hizmetine sunuyoruz. Ülkemizin milli ve yerli üretim hedeflerine de üniversite olarak yön ve destek vermeye devam ediyoruz.” dedi.
Üniversite - sanayi iş birliğinin en başarılı örneklerinden biri olacak olan İTÜ MAGNET FAB | TRİDİ’de bir yılın sonunda 1000’den fazla prototipin çıkması, 50’den fazla endüstriyel tasarım projesinin gerçekleştirilmesi planlanıyor. Merkezde 19 adet üç boyutlu yazıcı, 2 adet lazer kesim makinesi ve 4 adet CNC makinesi yer alıyor. Alanında uzman bir start-up olan Tridi ile iş birliği halinde inovasyon ve sürdürülebilirlik odaklı bir sistem kurgulayan İTÜ ARI Teknokent, bu merkez ile büyük, orta ve küçük ölçekli sanayiden endüstriye, öğrencilerden bireysel kullanıcılara kadar geniş bir kitleye prototipleme ve ön seri üretim süreçlerinde değer yaratmayı hedefliyor. İTÜ MAGNET FAB | TRİDİ; endüstriyel 3D baskı, silikon kalıplama, lazer kesim, yüzey işlemleri ve tasarım hizmetlerinin yanı sıra üretimin içinde bulunmak isteyenlere kendi kullanabilecekleri bir ortak üretim ve çalışma alanı da sunuyor.