İSTKA Destekli Hesaplamalı İlaç Tasarım Merkezi YÖK’ten Onay Aldı

06.02.2024

İstanbul’un global ilaç sektöründe bir cazibe merkezi haline gelmesi için Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteğiyle kurduğu Hesaplamalı İlaç Tasarım Merkezi (HİTMER), Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı tarafından onaylandı.

İSTKA tarafından 2021 Yılı Yenilikçi İstanbul Mali Destek Programı kapsamında desteklenen merkezde,  kişiye özgü ilaçlar ve tedavi imkanları geliştiriliyor.

Türkiye’de ilaç sektörü ve biyoteknoloji alanında Ar-Ge faaliyetlerinin arttırılması ve uluslararası düzeyde bilimsel çalışmalar yapılması amacıyla kurulan Hesaplamalı İlaç Tasarım Merkezi, Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Göztepe Yerleşkesi içinde 286 m2’lik bir alanda faaliyet gösteriyor.

Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin de katkı sunduğu merkez, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı tarafından 1 Aralık 2023 tarihinde onaylandı.

Hesaplamalı İlaç Tasarım Merkezi’nde, farklı hastalıkların tedavilerine yönelik olarak kişiye özgü ve yan etkileri daha az olan bilgisayar destekli ilaç tasarım çalışmaları yapılıyor.

Yurtiçi ve yurtdışında birçok kurum ile bilimsel iş birlikleri yapan merkezin, ulusal ve uluslararası patent başvuruları yapması planlanıyor.

HİTMER’de, yapay zekâ teknolojileri ile ilaç tasarlayabilecek araştırmacılar yetiştirilmesi de hedefleniyor.