İSTKA Desteğiyle Kurulan Tuzla Kadın Girişimcilik Merkezi Açıldı

11.03.2024

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen 2022 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında İstanbul Kalkınma Ajansı koordinasyonunda Tuzla Belediyesi tarafından hayata geçirilen Tuzla Kadın Girişimcilik Merkezi (KAGİM) açıldı.

12 farklı alanda mesleki-teknik eğitim ve danışmanlık hizmeti verilen KAGİM’de kadınların yenilikçi iş fikirleri destekleniyor.

Tuzla Kadın Girişimcilik Merkezi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kapılarını açtı.

Açılışta konuşan Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde yapılabilecek en anlamlı açılışı yaptığımıza inanıyorum. Kadın Girişimcilik Merkezimiz hayırlı olsun. Bu merkezin asıl bir amacı varsa o da kadınlarımızın üretmesi ve bu üretim sürecinde pazarlama tekniklerinin öğrenilmesi, ürünün online satış metotların geliştirilmesidir. Bu konuda üniversitelerimizle ve KOSGEB dahil olmak üzere birçok destek veren kurumlarımızla iş birliği içerisinde Tuzlalı kadınlarımızın süreci en iyi şekilde tamamladığına ve tamamlayacağına inanıyorum. 800 diye planlanan sayının bugün 814’e çıkması sevindirici. Kadınların kente katkılarını anlatırken, ‘Kanada’ya, Amerika’ya, dünyaya mal sattım’ derken gözlerindeki pırıltıyı gördüm. Tuzla’dan dünyaya, Türkiye Yüzyılına uygun şekilde dünyaya açılacağız ve hak ettiğimiz noktaya yine bir şekilde çıkacağız ama bunun kadının gücünün etkisiyle, kadının detaydaki zekasının inceliğiyle beraber bunu başaracağımıza, Türkiye Yüzyılının kadınların yüzyılı olacağına inanıyorum.” diye konuştu.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nin de paydaş olduğu KAGİM’de, Tuzla ilçesindeki girişim fikri olan kadınların girişimlerinin desteklenmesi ve geliştirilmesi yoluyla gelirlerinin, girişimcilik düzeylerinin ve istihdam edilebilirliklerinin artırılması hedefleniyor.

Merkezde, 15-20 kişilik 12 farklı sınıf grubu oluşturuldu ve her bir grup; girişimcilik, iş fikri geliştirme, ticarileşme yol haritası, muhasebe, ürün tasarımı ve ürün geliştirme, patent ve lisans okuryazarlığı, firma  analizi, esnaf muafiyeti, dijital dünyada güvenlik, e-ticaret (pazaryeri üzerinden online satış) ürün fotoğrafçılığı, satış ve pazarlama, ihracat, müşteri ilişkileri, finansal bilinç ve para yönetme, KOBİ ve KOSGEB destekleri, bilişim hukuku gibi eğitim başlıklarından toplam 64 derslik eğitim programına dahil oldu.

İstanbul Kalkınma Ajansı, 2010 yılından bugüne kadar mali destek programları ve Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında kadın istihdamı ve girişimciliği alanında 21 projeye katkı sundu. Toplam bütçesi 2024 yılı fiyatları ile 171,2 Milyon TL olan 21 projeye 137,4 Milyon TL kaynak tahsis edildi.