İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) 2018 yılı Mali Destek Programları proje değerlendirme sonuçları belli oldu.
İlan edilen üç Mali Destek Programı kapsamında kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, üniversiteleri içeren kurum ve kuruluşlarla 89 projede toplam 124,9 milyon liralık iş birliği gerçekleştirilecek. 124,9 milyon TL, Türkiye’nin lokomotif şehri İstanbul’un sosyal, ekonomik ve kültürel kalkınmasına yönelik projelerde kullanılacak.
İSTKA Genel Sekreteri Özgül Özkan Yavuz, “Küresel ekonominin dinamikleri her geçen gün değişiyor. Sürdürülebilir büyüme için her alanda yerli, milli çözümlerimizi üretmemiz, nitelikli insan kaynağını yetiştirmemiz gerekiyor. Bu dönem hayata geçireceğimiz projelerle, inovasyona, yerli teknolojiye, yenilikçiliğe, yaratıcı endüstrilere, girişimciliğe, çocuklarımız ve gençlerimizin yetkinliklerinin geliştirilmesi ve iyi olma halinin arttırılmasına destek vereceğiz.” dedi.
Çocuklar ve Gençler Mali Destek Programı kapsamında 35 proje, Girişimcilik Mali Destek Programı ile 17 proje ve Yenilikçi ve Yaratıcı İstanbul Mali Destek Programı ile de 37 proje desteklenecek.
İSTKA Genel Sekreteri Özgül Özkan Yavuz: “Her gün yeni bir değişime uyanıyoruz artık tüm sektörler teknolojiden besleniyor. Artan rekabet ortamında inovasyona, teknolojiye, yeniliklere, girişimciliğe daha fazla yatırım yapmamız gerekiyor. Mali Destek Programlarımız ile mevcut sanayi üretim yapısının dijital dönüşümünü ve üniversite iş birlikleriyle katma değerin artmasını hedefliyoruz” dedi ve sözlerine şöyle devam etti “Girişimci gençlerin bilgisayar başında kurdukları şirketler, yazılımlar artık dünya ekonomisini şekillendiriyor. Sürdürülebilir kalkınma için bugünün gençlerinin ve çocuklarının yarının girişimcisi, sanayicisi olabileceği koşulların yaratılması için de çalışıyoruz. “ ifadelerini kullandı.
Katma değeri artıracak, yaratıcı projeler
66,38 milyon TL tutarında toplam bütçesi olan Yenilikçi ve Yaratıcı İstanbul Mali Destek Programında hayata geçecek 37 proje ile yeniliklere, inovasyona hizmet edecek altyapılar, araştırma-uygulama merkezleri, laboratuvarlar, üniversite -sanayi iş birliklerinin geliştirileceği Teknoloji Transfer Ofisleri kurulacak. Bu program kapsamında ayrıca sanayi üretim yapısının dijital dönüşümüne ve İstanbul ekonomisinde yaratıcı endüstrilerin ağırlığını artırmaya yönelik çalışmalar yürütülerek İstanbul’un küresel rekabet gücü artırılacak.
Teknoloji odaklı girişimcilik desteklenecek
Girişimcilik Mali Destek Programı kapsamında 17 proje için ise toplam 21,01 milyon TL kullanılacak. Teknolojik, yenilik ve yaratıcılık odaklı girişimcilik desteklenecek. Teknoloji girişimcilerinin uluslararası pazarlara ulaşmalarını destekleyecek projeler, başta sağlık, yapay zekâ, sanal gerçeklik ve benzeri tematik konularda girişimcilik hızlandırma programları hayata geçirilecek. İstanbul’a yeni girişimcilik merkezlerinin kazandırılacağı projelerle yenilikçi girişimciler ve sanayicilerin iş birliği yapmalarına da imkan sağlanacak.
İstanbul’un itici gücü çocuklar ve gençler
Çocuklar ve Gençler Mali Destek Programı kapsamında gerçekleştirilecek 35 projenin toplam bütçesi 37,58 milyon TL olacak. Bu program kapsamında özellikle çocuklar ve gençlerin yaratıcılık, yenilikçilik, girişimcilik alanlarındaki yetkinliklerini geliştirebilecekleri STEM atölyeleri, Bilim ve Teknoloji Merkezleri, Robotik, Kodlama, Müzik ve Sanat Atölyeleri kurulacak. Projelerle ayrıca bağımlılıkla mücadele eden ve risk grubunda bulunan çocuklar ve gençlere yönelik koruyucu önlemler geliştirmek için çalışmalar yürütülecek. Sığınmacı, engelli çocuklar ve gençlere fırsat eşitliği sağlanacak.
Bugüne kadar desteklenen proje sayısı 684
2010-2017 yılları arasında “İnovasyon Lideri İstanbul” için 7 defa Mali Destek Programları ilan eden İSTKA, 35 farklı program kapsamında toplam 678 projeyi hayata geçirdi. 6 Güdümlü proje ile birlikte toplam 684 proje için Ajans tarafından 447 milyon lira kaynak kullanıldı.