İSTKA’dan, Atıkların Geri Kazanımı ve Medikal İmplant için İki Yeni Merkez!

03.04.2023

Atıkların geri kazanılabilirliği konusunda ulusal ve uluslararası alanda test ve araştırma faaliyetleri gerçekleştirilecek olan Geri Kazanım Test ve Araştırma Merkezi ve Katmanlı İmalat ve Titanyum Medikal İmplant Araştırma ve Üretim Merkezi faaliyete geçti.

Yıldız Teknik Üniversitesi’nin İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteğiyle hayata geçirdiği iki merkezin açılışı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Bakan Varank, açılış töreni'nde yaptığı konuşmada geri dönüşüm ve geri kazanımın, sürdürülebilir bir gelecek için hayati öneme sahip bir konu olduğunu ifade etti.

Geri Kazanım Test ve Araştırma Merkezi'nin, atıkların geri kazanılabilirliği ve biyobozunurluğu gibi konularda AR-GE çalışmaları yürüteceğini belirten Bakan Varank, "Her türlü proseste mümkün olan en az seviyede atık oluşması, oluşan atıkların azami seviyede geri kazanımı için risk ve fırsat analizleri yapacak. Ulusal ve uluslararası alanda akredite test faaliyetleri gerçekleştirecek. Ülkemizde halihazırda yapılamayan, Avrupa Birliği'nde ise sadece birkaç ülkede gerçekleştirilebilen birçok test artık bu merkezde, İstanbul'da yapılacak.” ifadelerini kullandı.

Katmanlı İmalat ve Titanyum Medikal İmplant Araştırma ve Üretim Merkezi’nin açılışını da gerçekleştiren Bakan Varank, katmanlı imalatın her geçen gün yeni ve farklı sektörlerde kullanılmaya başlanan ve hızla gelişen bir teknoloji olduğunu vurguladı.

Varank, “Bu teknoloji sayesinde tasarım ve üretim süreçlerinde adeta bir devrim yaşanıyor. İşte açılışını yaptığımız Katmanlı İmalat ve Titanyum İmplant Araştırma ve Üretim Merkezi'nde cerrahi taleplere bağlı olarak hastanın ihtiyacına göre kişiye özel titanyum medikal implantlar tasarlanıp üretilecek. Örneğin şu anda merkezde sadece gelen tomografi verisi üzerinden bir hastamız için kafatası implantı tasarımı yapılıyor, bu tasarım tamamlanır tamamlanmaz hemen üretime geçilmiş olacak." diye konuştu. 

Toplam bütçesi 7 milyon liranın üzerinde olan iki merkezin açılış programına, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, İSTKA Genel Sekreteri Erkam Tüzgen ile YTÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz da katıldı.

Akademik bilgi birikimi ile sanayi uygulamalarını bir araya getirerek daha yenilikçi, çevre ile dost ürünlerin geliştirilmesine katkı sağlayacak olan Geri Kazanım Test ve Araştırma Merkezi Türkiye’de  bir ilk olacak.

Atıkların geri kazanılabilirliğine yönelik Geri Kazanılabilirlik, Kompostlanabilirlik ve Biyobozunurluk başlıklarında test ve analizler yapılacak olan GETAM’dan; sanayi kuruluşları, belediyeler, atık yönetim firmaları ve ilgili bakanlıkların yanı sıra akademik alanda uzman personeller  faydalanacak.

Katmanlı İmalat ve Titanyum Medikal İmplant Araştırma ve Üretim Merkezi’nde ise Biyoteknoloji ve katmanlı imalat alanında Ar-Ge faaliyetleri ve sektörel işbirlikleri gerçekleştirilecek.

Katmanlı imalat ile titanyum implant üretiminde yurt dışına bağımlılığı azaltacak olan merkezin, öncelikli olarak İstanbul bölgesine sonrasında ulusal olarak birçok bölgeye hizmet vermesi hedefleniyor.