İstanbul’da İstihdama İlişkin Trendler Açıklandı

26.07.2017

İstanbul’da istihdama ilişkin trendleri İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteğiyle araştıran İnsani Gelişme Vakfı proje sonuçlarını açıkladı. 

Araştırma ile İstanbul’daki mevcut istihdam trendlerinin eğitimle ilişkisi incelendi. Proje kapsamında literatür taraması, yuvarlak masa toplantıları, 1400 örnekli bilgisayar destekli telefon anketi (CATI) ve sonuçların değerlendirildiği bir çalıştay düzenlendi.  Veri toplama ise Haziran ayında yapıldı. Çalışmada en yeni gelişmeleri anlamak ve uluslararası işgücü istatistikleri ile uyumlu olmak açısından genç istihdamı esas alındı; 15-34 yaş arasında olanlar 3 kategori içinde kapsandı; işveren veya kendi hesabına çalışanlar, bir işveren yanında çalışanlar ve iş arayanlar (işsizler).   

İstanbul’da İşsizler Ortalama 9 Ay İş Arıyor  

Araştırmanın sonuçlarını İNGEV Kurucu Başkanı Vural Çakır açıkladı. Rapora göre, İstanbul’da çeşitli eğitim seviyelerinden işsizler, ortalama 9 ay iş arıyor. İstanbul genç istihdam (15-34 yaş) piyasası içinde "ilköğretim, ortaokul ve altı", birinci sırada yer alırken, lisans ve üstü eğitim görenler ise ikinci sırada yer alıyor.  

Raporun "çalışma durumuna göre en son mezun olunan eğitim kurumu" bölümünde işveren veya kendi hesabına çalışan kategorisinde düşük eğitimliler daha yüksek oranda olurken, eğitim ve kendi hesabına çalışma arasında eğitim düzeyi ile ters orantı olduğu dikkati çekiyor. En yüksek işsizlik oranında edebiyat ve güzel sanatlar fakültelerinden mezun olanlar ilk sırada yer alırken, ikinci sırada fen, mimarlık ve hukuk fakülteleri geliyor.  Araştırmada, staj yaptığını beyan edenlerin çalışma hayatında özel olarak avantajlı bir durumda olmadıkları, staj yapmış olmakla, olmamak arasında anlamlı bir fark bulunmadığı belirtiliyor. Rapora göre staj gibi mesleki eğitim kursu almış olmak da çalışma hayatında istihdama yönelik özel bir etki yaratmıyor. 

İstanbul’da İşsizlerin Büyük Bölümü Düşük ve Yüksek Eğitimliler  

Araştırma sonuçlarını değerlendiren İNGEV Kurucu Başkanı Vural Çakır, İstanbul’da işsizlerin büyük bölümünün düşük eğitimliler ve yüksek eğitimliler olduğunu söyledi. 

Vural Çakır, kadınlarda eğitim seviyesinin arttıkça çalışma hayatına katılım oranının yükseldiğini ifade ederek, "Kadın eğitimi arttıkça iş gücüne katılım da artıyor. Bu da kadın eğitiminin önemini gösteriyor. Kadınlara pozitif ayrımcılık yapılması gerektiği açık." dedi. 

Çalışanların iş tatminlerinin az olduğunu, işverenlerin bu konuya dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Çakır, "Bir kişi işe girdiğinde başka birini işsiz bırakmaması gerekiyor. İşsizliğin azaltılması için yeni iş yaratılmalı. Girişimcilik konusunda ciddi hareketlilikler var. Yeni iş yaratma kapasitesinin artırılmasına ilişkin ciddi çalışmalar var." diye konuştu.

İstanbul’da İstihdam-Eğitim ilişkisini verilerle ortaya koyan İnsani Gelişme Vakfı’nın raporu ilgili tarafların planlamalarına yardımcı olacak.