İstanbul’da Film Sektörünün Yol Haritası Çıkarıldı

28.07.2017

Film Sanayi ve Tüm Sanatçıları Güçlendirme Vakfı’nın İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteği ile İstanbul Ticaret Üniversitesi ortaklığında yürüttüğü “İstanbul’da Film Sektörünün Durum Analizi ve Sektörün Geleceği” projesi tamamlandı.

558 oyuncu, 145 yapım şirketi başta olmak üzere film sektörünü temsil eden meslek birlikleri, STK’lar, film stüdyoları, platolar, yapım sonrası şirketler, ses ve müzik şirketlerinin temsilcilerinin de görüşleri alınarak hazırlanan analiz raporu basın toplantısı ile açıklandı.

Film sektörüne ilişkin çalışmanın sonuçlarını raporu hazırlayan Profesör Doktor Özer Kanburoğlu ve FİLM-SAN Vakfı Başkanı oyuncu Engin Çağlar birlikte değerlendirdi. 

Toplantıya İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Özgül Özkan Yavuz da katıldı.  Yaratıcı endüstrilerin küresel kent İstanbul vizyonuna uygun bir şekilde gelişmesi için çaba sarf ettiklerini söyleyen Yavuz, “Çalışmanın İstanbul’da yaratıcı endüstriler alanında faaliyet gösteren tüm kurumların politika geliştirme süreçlerinde faydalanacağı bir kaynak olacağına inanıyoruz’’ dedi.

İstanbul’a İki Film Platosu

1 Mayıs - 31 Temmuz 2017 tarihleri arasında uygulanan araştırma ile oyuncuların ve yapımcıların sektörle ilgili görüşleri alındı. Araştırmaya katılan yapımcıların % 64,5’lik bölümü sektörün rekabet gücünü destekleyecek yasal düzenlemeler olmadığını, %66,7’lik bölümü İstanbul’da film endüstrisinin yeterli altyapıya sahip olmadığını  belirtti. Film sektörünün önümüzdeki 5 yıl içinde gelişme potansiyelinin yüksek olduğuna dikkat çeken yapımcılar mevcut altyapının İstanbul’un her iki yakasında iki adet film platosu yapılarak desteklenmesi gerektiği görüşünü paylaştı.

Söz konusu iki film platosunun Sultanahmet, Galata, Yerebatan Sarnıcı gibi İstanbul’un simge semtlerinin birebir kopyası şeklinde yapılabileceğini belirten yapımcılar bu  platoların sadece film çekilen yerler değil aynı zamanda ziyaret edilebilecek birer turistik merkez olabileceği önerisini getirdi.  Yapımcılar sektördeki ağır çalışma koşullarına karşı gerekli önlemlerin alınması, telif haklarına ilişkin düzenlemenin gözden geçirilmesi, kameramanlık, ışık şefliği gibi meslek gruplarının hızla sertifikasyon eğitiminden geçirilmeleri konularında da tavsiyede bulundu.

Oyuncular Arasında Gelir Uçurumu

Araştırma, oyuncular arasındaki gelir uçurumunu da ortaya koydu. Hiç oyunculuk eğitimi almayan oyuncuların %1’lik bölümünün geliri bir milyon lira ve üzerindeyken, doktora düzeyinde eğitimli olan oyuncuların %50’sinin gelirinin bin lira ile 100 bin lira arasında kaldığı tespit edildi. Dizi sürelerinin uzunluğu nedeniyle  sağlık sorunları yaşadıklarını  aktaran oyuncular,  özlük haklarının iyileştirilmesi gerektiğine dikkat çekti. 

Film sektörünün her geçen gün daha da büyüdüğüne işaret eden oyuncular sektöre daha fazla yatırım yapılması gerektiği görüşünü paylaştı. Raporda set çalışanlarının uzun çalışma saatleri ve çalışma koşullarına ilişkin tespitlere de  yer verildi. 

Analiz raporunda uzun vadede yüksek katma değer yaratma potansiyeli taşıyan İstanbul’un film sektörünün küresel aktörlerle rekabet edebilmesi için tüm sektör paydaşlarının işbirliği ile çözüm üretilmesi gerektiği vurgulandı.