Gıda ve Sağlık Alanında Dışa Bağımlılığı Azaltacak PROMER Tanıtıldı

08.12.2017

İstanbul Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle Üsküdar Üniversitesi’nin yürüttüğü projeyle kurulan Türkiye’de ilk yerli enzimin üretileceği İstanbul Protein Araştırma ve İnovasyon Merkezi (PROMER) tanıtıldı. 

Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşkesinde düzenlenen törene, Gebze Kaymakamı Mustafa Güler, THY İnovasyon Başkanı Adem Yılmaz, Üsküdar Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Üsküdar Üniversitesi Rektörü Nevzat Tarhan ve İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Özgül Özkan Yavuz da katıldı. İSTKA olarak üniversitelerdeki eğitim faaliyetleri, Ar-Ge ve yenilik çalışmalarını desteklediklerini söyleyen Özgül Özkan Yavuz, “Küresel rekabet ortamında başarının Ar-Ge ve yenilikçiliği teşvik ile mümkün olacağına inanıyoruz,  PROMER ürettiği bilimsel verilerle gıda ve sağlık endüstrisi konusunda yapılan çalışmalara önemli katkılar sağlayacak” diye konuştu.                                                                                                                                                              

Bilimsel çalışmalara önem verdiklerini belirten Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan da “Bir üniversitenin önceliği Ar-Ge yapılabilen nitelikli ortam oluşturmak, nitelikli eleman yetiştirebilmek ve bununla ilgili gerekli girişimlerde bulunabilmek. Biz de bunu yapmaya çalışıyoruz”  dedi. 

Merkezde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Proje Koordinatörü Doç. Dr. Tunç Çatal, PROMER’de özellikle endüstride kullanılmak üzere mikrobiyal kaynaklı yerli enzim ve sağlık sektöründe önemli ürünlerin üretim alt yapısının sağlanmasının amaçlandığını anlattı. Konuşmaların ardından katılımcılar PROMER laboratuvarını gezdi.

Proje  kapsamında öncelikle Türkiye’ye ithal edilen enzimler belirlenecek. Yerli üretimin gerçekleştirilmesi için Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarını destekleyecek bilgi ve teknoloji üretilecek. 

Merkezde şu ana kadar 6 farklı mikroorganizma izole edildi. Proje kapsamında ticarileştirilmesi planlanan 2 ürün tespit edildi. Ulusal ve uluslararası patent başvurusu için hazırlıklar yapılıyor. Patent alınması planlanan moleküllerden biri gıda endüstrisinde çeşitli kullanım alanlarına sahip, diğeri ise gıda takviyelerinde önemli bir yer tutuyor. 

Projeyle özellikle gıda ve sağlık alanında önemli metabolit ve enzimler yerli imkanlarla üretilerek dışa bağımlılık azaltılacak. Bazı kanser türlerinin tedavisinde kullanılabilecek ürünlerin ulusal imkanlarla üretimi mümkün olabilecek. Merkezde ilerleyen dönemlerde tekstil ve kozmetik endüstrisinde kullanılan pek çok enzimin de ulusal kaynaklardan elde edilmesi öngörülüyor.