Genç Sinemacılar İçin Atölye

06.07.2017

İstanbul Film Festivali kapsamında İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteğiyle bu yıl 12. kez düzenlenen Köprüde Buluşmalar Fragman ve Kısa Film atölyeleri serisi tamamlandı. Fragman Atölyesi kurgucular ile post-prodüksiyon aşamasında olan veya tamamlanmış fakat henüz vizyona girmemiş filmlerin yapımcıları için Türkiye’de ilk kez düzenlendi.

2017 yılı içerisinde iki kere yapılması planlanan atölyelerin ilki 14 Haziran-4 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirildi. Atölyede filmlerin tanıtımı ve pazarlanması için en önemli malzemelerden biri olan fragmanın yapım aşaması üzerinde duruldu. Yapımcılar ayrıca filmlerinin pazarlama stratejisi üzerine  çalıştı. 

İlk ya da ikinci kısa filmini çekecek yeni nesil genç sinemacılara yönelik Kısa Film Atölyesi ise 8-18 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirildi. Başvurular arasından seçilen 4 kısa film projesinin yazar, yönetmen ve yapımcıları projelerini sinema sektöründen deneyimli profesyoneller ile çalışarak geliştirdiler. Grup çalışması formatında düzenlenen atölyede proje ekipleri yönetmen ve yapımcı eğitmenler ile 3 aşamalı senaryo çalışması yaptılar. Ayrıca görüntü yönetmeni Çağlar Kanber, sanat yönetmenleri Meral Efe Yurtseven ve Yunus Emre Yurtseven, yönetmen asistanı Ulaş Parlakyıldız ve yapım amiri Murat Çelik ile yapılan derslerde projelerini irdelediler,  yapım sürecine hazırlandılar. Atölyenin sonunda ekipler yapımcı – yönetmen çalışması disiplinini geliştirmiş ve eğitmenler ile birlikte projelerinin profesyonel sunum dosyasını tamamlamış oldular. Proje, kısa filmlerin sinema sektöründeki önemine dikkat çekmeyi ve uluslararası seviyede yapımların artmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor. 

Ekim ayında yapılması beklenen ikinci Kısa Film Atölyesi ile Kasım ayında gerçekleştirilmesi planlanan ikinci Fragman Atölyesi’nin başvuru çağrısı ise önümüzdeki aylarda Köprüde Buluşmalar tarafından duyurulacak.