FSMVÜ’ye İSTKA Desteğiyle Teknoloji Transfer Ofisi Kuruluyor

19.02.2019

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nin (FSMVÜ), İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) desteğiyle hayata geçirdiği “FSM Teknoloji Transfer Ofisi Kurulumu” projesinin açılış toplantısı gerçekleştirildi. Projenin açılış programına Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) Rektörü Prof. Dr. M. Fatih Andı ve İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) Genel Sekreter Vekili Dr. Fatih Pişkin de katıldı. 

İstanbul'un Ar-Ge ve yenilikçilik potansiyelini güçlendirecek FSM Teknoloji Transfer Ofisi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi bünyesinde faaliyetlerine başladı. 

Haliç Yerleşkesi Konferans Salonu’nda düzenlenen projenin açılış töreninde konuşan İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA ) Genel Sekreter Vekili Dr. Fatih Pişkin, üniversite-sanayi arasında aktif rol üstlenen Teknoloji Transfer Ofisleri’nin, İstanbul yenilik ekosisteminin önemli aktörlerinden biri olduğunu söyledi. Pişkin, “İstanbul Kalkınma Ajansı olarak Teknoloji Transfer Ofislerine verdiğimiz destekle, üniversite-sanayi işbirliği ile katma değerli ürünlerin ortaya çıkarılmasını, üniversite kaynaklı buluşların patentlenerek ticarileşmesini hedefliyoruz. Tüm bu çalışmaları yürütürken, öğrenci ve akademisyenlerin girişimci fikirlerinin yeşermesini, girişimcilik kültürünün akademik alanda daha da geliştirilmesini önemsiyoruz.” dedi.  “FSM Teknoloji Transfer Ofisi Kurulumu” projesini de İstanbul'un Ar-Ge ve yenilikçilik potansiyelinin güçlendirilmesi amacıyla desteklediklerini belirten Doç. Dr. Fatih Pişkin, “Bu yıl verdiğimiz desteklerle birlikte, İstanbul’da faaliyet gösteren Teknoloji Transfer Ofislerinden 7 tanesi Ajansımız desteğiyle kurulmuş oluyor “ diye konuştu.  

FSMVÜ Rektörü Prof. Dr. M. Fatih Andı da geçen yıl kasım ayında başlanan ve 1,7 milyon lira bütçeye dayanan "FSM Teknoloji Transfer Ofisi Kurulum" projesinin 2020 yılında tamamlanacağını söyledi. Andı, "Üniversitemiz Teknoloji Transfer Ofisi ile katma değerli ve yenilikçi bir bakış açısıyla çalışmalarını artıracak. Sektörel iş birliği ile disiplinler arası faaliyetlere hız verecek ve hizmet üretecek. Üretimi ticarileştirerek, kuruma katkı sağlayacak. İstanbul odaklı bir toplumsal gelişimi bütün ülke sathına yayacak." değerlendirmesini yaptı. 

FSM TTO Üniversite - Sanayi İş Birliğinin Başarılı Örneklerinden Biri Olacak 

FSM Teknoloji Transfer Ofisi bünyesinde, Proje Yönetim Ofisi, Üniversite Sanayi İş Birliği Ofisi, Kuluçka Ofisi, Fikri Mülkiyet ve Lisanslama Ofisi kuruldu. Merkezden, Mühendislik fakültelerinde öğrenim gören 1000 öğrenci; İstanbul’da üretim yapan ilk yıl için 200 sanayi firması, FSM Üniversitesi Mühendislik Fakültesi akademisyenleri (58 kişi), başta İstanbul bölgesi olmak üzere Türkiye’deki tüm sanayiciler, akademisyenler, girişimciler, tasarım ve patent danışmanları ile birlikte  yaklaşık 30.000 kişi faydalanacak.  

FSM TTO projesi ile verilen eğitimler sonucu nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesi, akademisyen ve öğrencilerin inovatif düşünme yeteneğinin geliştirilmesi, Fikri ve Sinai Mülkiyet Hakları ile ilgili farkındalık yaratılması ve destek mekanizmalarının oluşturulması amaçlanıyor. Aynı zamanda Üniversite-Sanayi arasında kalıcı işbirliği sağlanması, üniversite bünyesinden yapılan proje ve patent başvurularının sayısının arttırılması, 20 Ar-Ge projesi için akademisyenlerle sanayi firmaları arasında işbirliği kurulması, ortak proje başvurularının yapılması hedefleniyor.