Esenler'de 28 Tekstil Atölyesinin Fiziksel Altyapıları İyileştirildi

08.08.2022

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında İstanbul Kalkınma Ajansı koordinasyonunda hayata geçirilen “Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe Çalışma Şartlarının İyileştirilmesi” projesi tamamlandı.

Esenler Belediyesi’nin yürüttüğü proje ile ilçedeki 28 tekstil atölyesinin fiziksel altyapıları iyileştirilirken, nitelikli işgücü istihdamına yönelik çalışmalar yapıldı.

Esenler'deki tekstil atölyelerinde işçi sağlığı, güvenliği ve konforu sağlayabilmek amacıyla hayata geçirilen projenin kapanışı programı Esenler Gençlik Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe Çalışma Şartlarının İyileştirilmesi (ESGEP) projesinin kapanış toplantısında konuşan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Esenler'deki her bir tekstil atölyesinin imalatçı, satıcı, üretici ve dünyayla rekabet edebilen bir vizyona sahip olmasını istediklerini belirtti. Göksu, "Bu vizyonu ortaya koymak için belediye olarak bizim üstümüze düşen neyse, devletimiz ve hükümetimiz üzerine düşen neyse yapmaya dün de hazırdık, bugün de hazırız, yarın da hazır olacağız." diye konuştu.

İstanbul’un hem iş gücü hem de coğrafi konumu nedeniyle istihdam ve ihracat açısından önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çeken İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Erkam Tüzgen de “Bu projemizle Esenler’de tekstil ve hazır giyim sektöründe, fiziksel alanların iyileştirilmesi ve meslek lisesi mezunlarının istihdam edilebilirliklerinin artırılarak sektörün nitelikli işgücü ihtiyacını karşılamayı amaçladık.” ifadelerine yer verdi.

Yaklaşık 1.5 milyon liralık proje kapsamında 28 tekstil atölyesinin işçi sağlığı ve konforuna ilişkin fiziksel altyapıları iyileştirilirken iş sağlığı ve güvenliği konusunda risk analizi raporları çıkarıldı. Atölye çalışanlarına iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri verildi.

Proje kapsamında ayrıca Esenler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Esenler Turgut Reis Anadolu ve Teknik Lisesi’nde bulunan moda tasarımı ve tekstil laboratuvarlarının teknolojik olarak ihtiyaç duyulan cihaz ve yazılımları tedarik edildi.

Meslek lisesi mezunlarının sektörde kalmalarının sağlanması ve nitelikli işgücü açığının kapatılmasına yönelik işçi-işveren eşleştirmeleri ve seminerler de gerçekleştirildi.