Döngüsel Ekonomi ve Kaynak Verimliliği Platformu Projesi Tanıtıldı

29.04.2022

İstanbul sanayinde, kaynak verimliliği ve temiz üretim konusunda firmalar ve kurumların farkındalıklarını artırmak üzere İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteğiyle hayata geçirilen “Döngüsel Ekonomi ve Kaynak Verimliliği Platformu Projesi’nin lansmanı gerçekleştirildi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve SKD Türkiye ortaklığı ile yürütülen  “Döngüsel Ekonomi ve Kaynak Verimliliği Platformu Projesi’nin lansmanı İSTKA Genel Sekreteri Erkam Tüzgen’in de katılımıyla online olarak yapıldı. 

Etkinlikte konuşan İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İsmail Erkam Tüzgen “İstanbul 16 milyona dayanan nüfusu ile Türkiye’de enerji tüketiminde önemli bir paya sahip. Kaynakların verimli kullanılması amacıyla temiz üretim konusunda farkındalık yaratılması, temiz enerji üretimi ve enerji verimliliği uygulamalarının desteklenmesi artık bir zaruret halini aldı. Biz İSTKA olarak kurulduğumuz günden bu yana, sürdürülebilir kalkınma için enerji verimliliğin artırılmasına yönelik farkındalık oluşturulması ve sanayi kuruluşlarımızın çevresel performanslarını artırmaya yönelik çalışmaları destekliyoruz” dedi.

İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı da konuşmasında, doğal afetler, pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşının verimsiz bir kaynak kullanımına dayanan “doğrusal ekonomi modeli”nin kalıtımsal risklerini gözler önüne serdiğine dikkat çekti. “Küresel sera gazlarının yarısı, biyoçeşitlilik kaybının yüzde 90’ı kaynak kullanımı sebebiyle. Kaynak kullanımının çevresel sonuçlarıyla birleşen bu tür bir büyüme; ekonomi üzerinde önemli bir baskı unsuru oluştururken geleceğin refahını tehlikeye atıyor. Odamızın 1990’lı yıllardan bu yana yürüttüğü çevre çalışmaları 2021 itibariyle sürdürülebilirlik odağında devam ediyor. Sürdürülebilir üretimin çevresel – ekonomik ve sosyal saç ayaklarını birlikte ele alarak daha iyi bir gelecek şekillendirmek için yoğun bir çaba sarf ediyoruz.” dedi.

SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin ise Döngüsel Ekonomi alanında kamu ve sivil toplumun iş birliği içinde hareket ediyor olmasının önemine değindi.

Konuşmaların ardından İstanbul sanayinde, kaynak verimliliğinin arttırılması ve döngüsel ekonomiye geçişin güçlendirilmesi hedeflenen proje ile ilgili detaylar paylaşıldı.

Proje kapsamında tekstil, plastik ve beyaz eşya sektörlerinde belirlenen firmalara döngüsel ekonomi ve kaynak verimliliği ile ilgili bire bir analiz, danışmanlık ve eğitim hizmeti verilmesi planlanıyor.  Üç sektör için yol haritaları ve eylem planlarının oluşturularak, iş birliklerinin geliştirilmesi, eğitim ve sertifika programları ile Döngüsel Ekonomi ve Kaynak Verimliliği alanında yetkin uzmanların yetiştirilmesi hedefleniyor.  

Proje kapsamında oluşturulacak platformun, döngüsel ekonomi ve kaynak verimliliği alanlarında bilgi sahibi olmak, aksiyon almak isteyen kişiler ve kurumlar için bir kaynak niteliği taşıması amaçlanıyor.